• Al ruim 40 jaar kennis in licht
  • Gratis verzending vanaf  €125 excl btw
  • Uitsluitend kwaliteit verlichting
  • Deskundig lichtadvies op maat
3 oktober 2023

Lichtadvies voor winkelverlichting

Eén van de meest onderschatte soorten verlichting is misschien wel winkelverlichting. Het is héél belangrijk voor winkels om je (potentiële) klanten de winkel in te krijgen. Maak jouw winkel zo aantrekkelijk mogelijk met goede LED winkelverlichting. In onderstaand stuk houden we rekening met twee toepassingen namelijk, met een kledingwinkel en een drogisterij.

Uitgangspunten voor winkelverlichting.

Je wilt natuurlijk zoveel mogelijk potentiële klanten je winkel in lokken, en idealiter direct tot aankoop over laten gaan. Winkelverlichting kan hier een grote bijdrage aan leveren. Als we het hebben over winkelverlichting maken we een onderscheid tussen verschillende zones in een winkel namelijk:

  • De etalage
  • Het verkoopgedeelte

In het geval van de kledingwinkel spreken beide zones voor zich. Je wilt in je etalage de mensen dusdanig nieuwsgierig maken dat zij naar binnen komen. Eenmaal binnen is het zaak om van de bezoekers klanten te maken. De juiste LED winkelverlichting heeft hier een positief effect op.

Etalageverlichting

Het hoofddoel van etalageverlichting is dat je klanten je winkel in krijgt.

Voor een kledingwinkel is de etalage een goede manier om je nieuwe collectie in de schijnwerpers te zetten. Wanneer iemand langs je winkel loopt is dit het eerste wat iemand ziet. Je etalage is om deze reden uitermate geschikt om je te onderscheiden van je concullega’s.

Voor een drogisterij is etalageverlichting minder van belang. De meeste drogisterijen hebben geen echte etalage waarin zij producten aanprijzen.

Verkoopgedeelte

De naam zegt het eigenlijk al. Het verkoopgedeelte is waar de klanten daadwerkelijk overgaan tot de aankoop van je producten. Bij een drogisterij zien we vaak dat het verkoopgedeelte wordt verlicht met wat killere sferen. Hierdoor krijgt je winkel een goedkopere uitstraling.

In een kledingwinkel wordt hier erg mee gespeeld. Bij kledingwinkels varieert de verlichting van licht naar donker. Hiermee kun je met de sfeer spelen wat het gedrag van je klanten beïnvloed.

Welke lichtkleur heb ik nodig voor mijn winkelverlichting?

Behalve de lichtsterkte is ook de lichtkleur belangrijk. Wanneer je dure merkproducten verkoopt, wil je niet een goedkope uitstraling hebben.

Bij kledingwinkels zien we vaak dat er wordt gespeeld met de lichtkleur. Zo springen sommige producten/stellingen er meer uit door een lichtere kleur te kiezen. Verder wordt in kledingwinkels vooral een warme lichtkleur gebruikt om een warmere sfeer uit te stralen. Dit zorgt ervoor dat je klanten zich thuis voelen.

In een drogisterij wordt veelal gebruik gemaakt van lichte kleuren (4000K). Dit is een bewuste keuze om hier wel voordeligheid uit te stralen. Bij een drogisterij is het namelijk minder van belang bepaalde producten in de schijnwerpers te zetten dan bij een kledingwinkel. Door betaalbaarheid uit te stralen zullen klanten eerder geneigd zijn over te gaan tot aankoop.

Welke CRI-waarde wordt het meest gebruikt bij winkelverlichting?

CRI-waarde (colour rendering index) geeft aan hoe goed kleuren op objecten worden weergegeven. Welke CRI-waarde we adviseren voor jouw winkel hangt af van de toepassing hiervan. Zo heb je in kledingwinkels een andere CRI-waarde nodig dan in een drogisterij.

Voor de kleding en voedselindustrie zijn zelfs speciale LED modules ontwikkeld. De LED modules voor kledingwinkels halen een nog hogere CRI (98) dan de reguliere led armaturen voor winkelverlichting (80-90) waardoor de kleuren van je kleding er nog echter uit komen.

Hoeveel bespaar ik door over te stappen naar LED winkelverlichting?

Door over te stappen op LED winkelverlichting bespaar je tot wel 70% op je energiekosten ten opzichte van traditionele verlichting. Dit komt onder andere door:

  • In winkels maakt de verlichting veel branduren (vaak 24 uur per dag).
  • LED verlichting is duurzamer dan traditionele verlichting.
  • LED winkelverlichting vereist minder onderhoud dan traditionele verlichting.
  • Je verdient snel de investering terug met LED winkelverlichting.

Omdat winkelverlichting over het algemeen dag en nacht brandt maakt het een enorm verschil in energiekosten wanneer je overstapt op LED verlichting. Wij verkopen al LED winkelverlichting vanaf 10W waar de meeste CDM verlichting al snel richting minimaal 50W gaat.

Wil jij weten hoe snel je je investering terugverdient door over te stappen op LED? Klik dan hier voor onze bespaarscan

Welke armaturen gebruik je bij winkelverlichting?

Bij winkelverlichting zien we twee soorten armaturen veelvuldig voorbijkomen: Spots en downlights maar ook railspots 3-fase.

 

LED spots en downlights

Het voordeel aan LED spots in je winkel is dat je bepaalde producten of stellingen extra kan aanlichten. Dit kan zowel als inbouwspot als in een 3-fase rail. Door te kiezen voor LED downlights kun je je algemene verlichting in de winkel regelen. Downlights hebben een gelijkmatige lichtverdeling verdeeld over het gehele winkeloppervlak.

LED railspots 3-fase

LED railspots 3-fase worden veelal gebruikt om product presentaties uit te lichten. Er zitten twee grote voordelen aan LED railspots 3-fase. Zo kun je je winkel in 3 gedeelten aansturen zodat je elke fase afzonderlijk kunt bedienen. Ook kun je LED railspots 3-fase overal in de spanningsrail bijplaatsen/verplaatsen om zo je licht nog beter te kunnen sturen.

Veel voorkomende armaturen in winkels

Hieronder volgen enkele armaturen die we veel zien terugkomen als winkelverlichting

Hulp nodig bij het realiseren van een perfecte
lichtoplossing voor je pand of ruimte?

Gerelateerde artikelen

1 april 2024

EK 2024 actie bij Lichtunie

Ontvang een Adidas EURO24 trainingsbal cadeau bij bestelling van meer dan €2500,-! Bekijk de actiepagina voor alle voorwaarden.

Lees artikel
19 maart 2024

Compatibiliteitslijsten Philips en Ledvance

Wanneer je overstapt van traditionele verlichting naar LED verlichting zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden. Zo is het verstandig om te kijken of de nieuwe lampen compatibel zijn met je huidige voorschakelapparaat.

Lees artikel
13 maart 2024

Kies de duurzame oplossing voor Osram Dulux en Philips PL lampen!

Sinds september 2023 worden compacte fluorescentielampen (CFL), ook bekend als Dulux/PL-lampen, niet langer geproduceerd. Hoewel deze lampen nog steeds verkocht mogen worden, geldt hiervoor het principe ‘op is op’. Helaas zien we dat de beschikbare voorraad langzaam afneemt, op den duur zullen deze zelfs helemaal niet meer te verkrijgen zijn.

Lees artikel

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze kortingsacties, nieuwste producten en exclusieve aanbiedingen!