• Al ruim 40 jaar kennis in licht
  • Gratis verzending vanaf  €125 excl btw
  • Uitsluitend kwaliteit verlichting
4 juli 2022

Uitleg over de LB waarde

LED verlichting is overal te koop. Vanaf €25 euro koop je al een LED paneel. Terwijl ze ook te kopen zijn van over de € 100,-. Betaal je dan voor merk of voor de kwaliteit?

Levensduur van de LED’s

(LED) Lichtbronnen geven naarmate ze langer branden minder licht. Dit is ook zo bij armaturen met LED geïntegreerd. Er zijn soms grote verschillen tussen een lichtbron van het ene merk en het andere merk. Om de kwaliteit goed inzichtbaar te maken, gebruiken we de LB-normering. De LB waarde zegt namelijk veel over kwaliteit van de LED’s zelf.

L-waarde 

De L waarde gaat uit van van de lichtopbrengst die er nog over is aan het eind van de levensduur. Hoe hoger dit getal (uitgedrukt in procenten) is, hoe beter de kwaliteit van de lichtbron is.

Heeft een armatuur een levensduur van 50.000 branduren en er is een L waarde van 80, dan is er van de totale lichtopbrengst nog 80% over.

B-waarde 

De B waarde geeft aan hoeveel LED’s minder lichtopbrengst hebben van de overgebleven lichtopbrengst bij de L waarde. De B waarde gaat uit van het ergste, dus het kan lager uitvallen. Hoe lager de B waarde, hoe beter de kwaliteit is van de LED’s.

Aankoop LED verlichting

Kijk bij de aankoop van LED verlichting altijd naar de specificaties. Zeker voor verlichting binnen bedrijven is dit belangrijk. Aan verlichting zijn meerdere normen en eisen verbonden. Een armatuur wat nu binnen de normen valt, kan na een bepaalde tijd niet meer aan de normen voldoen.

Hulp nodig bij het realiseren van een perfecte
lichtoplossing voor je pand of ruimte?

Gerelateerde artikelen

1 april 2024

EK 2024 actie bij Lichtunie

Ontvang een Adidas EURO24 trainingsbal cadeau bij bestelling van meer dan €2500,-! Bekijk de actiepagina voor alle voorwaarden.

Lees artikel
19 maart 2024

Compatibiliteitslijsten Philips en Ledvance

Wanneer je overstapt van traditionele verlichting naar LED verlichting zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden. Zo is het verstandig om te kijken of de nieuwe lampen compatibel zijn met je huidige voorschakelapparaat.

Lees artikel
13 maart 2024

Kies de duurzame oplossing voor Osram Dulux en Philips PL lampen!

Sinds september 2023 worden compacte fluorescentielampen (CFL), ook bekend als Dulux/PL-lampen, niet langer geproduceerd. Hoewel deze lampen nog steeds verkocht mogen worden, geldt hiervoor het principe ‘op is op’. Helaas zien we dat de beschikbare voorraad langzaam afneemt, op den duur zullen deze zelfs helemaal niet meer te verkrijgen zijn.

Lees artikel

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze kortingsacties, nieuwste producten en exclusieve aanbiedingen!