• Al ruim 40 jaar kennis in licht
 • Gratis verzending vanaf  €125 excl btw
 • Uitsluitend kwaliteit verlichting
3 oktober 2022

Alles over winkelverlichting

Misschien wel een van de meest onderschatte soorten verlichting is winkelverlichting.
Een klant de winkel inlokken is niet zo gemakkelijk meer als vroeger. Vroeger vestigde veel winkels zich bij elkaar, zodat consumenten altijd wel wat konden vinden. Deze zogeheten runshopping centra waren gemaakt voor massaverkoop en zorgde voor veel winkelend publiek, waarbij gemak en snelheid voorop stonden. Echter is het aankoopgedrag van consumenten enorm veranderd. Het gemak van online shopping deed zijn intreding en heeft er voor gezorgd dat consumenten minder vaak de stad in gaan om aankopen te doen. Wanneer consumenten nu nog naar fysieke winkels gaan, doen zij dat nu vaker voor de gezelligheid. De winkel moet hierop aangepast worden.

Op deze pagina hopen wij duidelijkheid te scheppen voor u over de voordelen van goede winkelverlichting.

Wat kunt u bereiken met verschillende winkelverlichting

Winkelverlichting is het eerste dat uw klanten zien, al bij het naar binnen kijken in de etalage begint het effect van de juiste verlichting. Met de juiste verlichting kunt u uw producten en etalage op een mooie manier te kijk zetten, zo maakt u het aantrekkelijker voor klanten om naar binnen te komen. Eenmaal binnen begint de volgende stap. Wilt u dat uw bezoekers op een bepaalde manier door de winkel heen lopen? of misschien heeft u liever bepaalde belangrijke producten goed uitgelicht zodat dit product beter verkoopt. Dit is allemaal mogelijk met de juiste winkelverlichting.

Hang de verlichting in de lengte van de winkel. Hierdoor lijkt de winkel langer te zijn dan dat deze al is. Wanneer de verlichting in de breedte wordt opgehangen lijkt de winkel breder, maar veel minder groot.

Etalageverlichting

Zoals hierboven al aangegeven is etalage verlichting van groot belang voor elke winkel. Een bezoeker beslist in slechts 7 korte seconden of ze uw winkel binnen gaan of toch niet. Deze keuze kunt u helpen maken doormiddel van de juiste etalage verlichting.

Doordat consumenten steeds meer gaan funshoppen, stimuleert dit winkels om interactieve etalage-inrichtingen te gebruiken. Verlichting kan hier een belangrijke bijdrage leveren en zelfs bepalend zijn voor de uitstraling van de winkel. De eerste functie van een etalage is het nieuwsgierig maken van het winkelend publiek, zodat ze verleid worden de winkel te betreden om de rest van de winkel te ontdekken. De winkel kunnen onderscheiden van concurrenten is de tweede functie van de etalage. Door middel van goede verlichting krijgen winkels een gezicht waardoor ze herkenbaar zijn voor de consument.

Leiden en verleiden

Wanneer klanten eenmaal in de winkel zijn, is het zaak om deze zo goed mogelijk door de winkel te leiden. De basisverlichting in de winkel zorgt hiervoor.  Op plekken waar de consument verleidt moet worden voor een aankoop (aanbiedingen/nieuwe collectief), hangt aanvullende accentverlichting. De soort lichtsystemen die worden gebruikt voor winkelverlichting, hangt af van:

 • De doelgroep
 • Het assortiment
 • De presentatie
 • Benadering van de klant
 • Inrichting en route van de winkel

 

Let bij de verlichting van uw winkel ook op het type product dat u verkoopt. Koel wit licht oogt goedkoop. Dit wilt u niet uitstralen als u merkproducten verkoopt.

 

Op basis van deze factoren dient te worden nagegaan welke eisen dienen te worden gesteld aan de volgende eigenschappen van de toe te passen verlichtingssystemen.

 • Kleur van het licht (Kleurtemperatuur)
 • Kleurweergave
 • UV-straling
 • Energiegebruik
 • Verlichtingssterkte algemene verlichting
 • Onderhoud
 • Accentverlichting
 • Helderheden en helderheidsverhoudingen in de ruimte
 • Kleur
 • Decoratie
 • Dynamiek
 • Flexibiliteit

1 of 3 fase rail?

Bij Railspots loopt de spanning door de rail heen en komt op die manier uit bij u armaturen of spots. Zo worden deze van de nodige stroom voorzien. Er zijn echter verschillende soorten rails.

1 fase rail

Bij een 1 fase rail zijn er maar 2 draden waar de elektriciteit doorheen loopt.  een nuldraad (blauw) en een fasedraad (rood). Dit betekend dat de spots/ armaturen die aan uw rails verbonden zitten allemaal tegelijk in- en uitgeschakeld worden. Dit is handig als u geen benodigdheden heeft voor aparte besturing over de verschillende lichtbronnen. Ook is een 1 fase rail voordeliger in prijs als zijn tegenhanger de 3 fase rail.

3 fase rail

3 fase rails in tegenstelling tot 1 fase rails hebben 1 nuldraad (blauw) en 3 fasedraden (rood). De fasedraden kunnen allemaal apart op de nuldraad worden aangesloten. Dit betekend dat de armaturen op 3 fasedraden aangesloten kunnen worden. Elk van deze fases is apart bedienbaar, zo kunt u dus 3 groepen maken die u apart kunt in- en uitschakelen en dimmen.

Waarom een 3 fase rail?

3 fase rails hebben een aantal voordelen vergeleken met 1 fase rails. Ze zijn bijvoorbeeld makkelijker te installeren omdat ze groter zijn, dit zorgt ervoor dat er meer kabels in kunnen en ze steviger en stabieler zijn. Er is ook meer keuze in armaturen voor 3 fase rails. En je kunt drie keer zoveel vermogen op een 3 fase rail zetten, dit is vooral interessant voor winkels met lange rails en veel spots.

Inbouw en opbouw spots/ armaturen

Afhangend van de grootte, indeling en gewenste sfeer van uw winkel kan het zijn dat u niet met rail systemen wilt werken. Dit kunt u oplossen met inbouw of opbouw spots/ armaturen en downlighters. Met dit soort lichtbronnen kunt u de algemene ruimtes tussen uw uitlichting spots vullen, op deze manier heeft u door de hele winkel een prettige verlichting en kunt u de producten uitlichten met andere spots. In het geval dat u een hoge winkel heeft kunt u ook kijken voor pendelarmaturen.

 

Klik hier onder voor al ozne LED Downlights & LED inbouwspots

winkelomgeving Luxwaarde
Etalage 2000 Lux
Verkoopgedeelte 400 Lux
Showroom 800 Lux

Lichtsterkte voor winkelverlichting

In een aantal delen van de winkel staat beschreven welke lichtsterkte gehanteerd zouden moeten worden. Grote afwijkingen zorgen in de meeste gevallen dat bezoekers de winkel niet betreden en de omzet daalt. In de tabel hiernaast staat de lichtsterkte van een winkelomgeving uitgedrukt waar u rekening mee moet houden.

LED verlichting voor uw winkel

Uiteraard verkopen wij bij Lichtunie ook LED armaturen voor uw winkel. LED heeft verschillende voordelen voor u zelf en uw bezoekers.

Zoals we allemaal inmiddels wel weten kunt u met LED verlichting een hoop besparen op uw energiekosten, dit is vooral goed omdat de verlichting van een winkel lange branduren maakt, veel winkels laten hun etalage lampen ook 24/7 branden. Daarnaast heeft LED ook nog andere voordelen die ook handig zijn in een winkel.

LED verlichting heeft bijvoorbeeld ook een langere levensduur, hierdoor hoeven de armaturen en lichtbronnen vanzelfsprekend minder vaak vervangen te worden. Hierdoor zult u ook minder vaak de armaturen naar beneden moeten halen. Let wel op dat niet bij alle LED armaturen de lichtbronnen uitwisselbaar zijn. Omdat de LED’s zelf klein zijn en niet veel ruimte in een armatuur innemen zijn er ook vele soorten designs voor LED armaturen, op deze manier rust u uw winkel op een flitsende manier uit, het ook wil immers ook wat.

LED zet ook meer energie om in licht en minder in warmte dan de traditionele lichtbronnen. Dit zorgt ervoor dat er minder warmte van de lampen uw winkel in gaat. Dit houdt niet alleen uw winkel koeler maar zorgt ook voor minder brandgevaar.

Verder zijn LED lampen en armaturen robuuster en kunnen meer hebben dan voorgaande lichtbronnen. Ook fijn voor uw bezoekers is dat LED niet flikkert, dit zorgt voor meer rust voor de ogen van uw personeel en bezoekers.

 

Hulp nodig bij het realiseren van een perfecte
lichtoplossing voor uw pand of ruimte?

Gerelateerde artikelen

19 april 2023

Welke lampvoet heb ik nodig?

Bekijk ons overzicht met lampvoeten en vind in een handomdraai de juiste LED lamp.

Lees artikel
15 februari 2023

Welke Philips CorePro LED PL lampen zijn er

Bespaar tot meer dan 50% op energiekosten!

Lees artikel
2 februari 2023

Alles over kantoorverlichting

Licht heeft veel impact op sfeer en heeft daarbij ook effect op de stemming van mensen. Je bent op zoek naar kantoorverlichting en je wilt dat jouw collega’s fijn en energiek kunnen werken. Moet kantoorverlichting aan bepaalde eisen voldoen? En waar moet je nog meer rekening mee houden? Lichtunie legt uit.

Lees artikel