• Al ruim 40 jaar kennis in licht
  • Gratis verzending vanaf  €125 excl btw
  • Uitsluitend kwaliteit verlichting
2 februari 2023

Alles over kantoorverlichting

Licht heeft veel impact op sfeer en heeft daarbij ook effect op de stemming van mensen. Je bent op zoek naar kantoorverlichting en je wilt dat jouw collega’s fijn en energiek kunnen werken. Moet kantoorverlichting aan bepaalde eisen voldoen? En waar moet je nog meer rekening mee houden? Lichtunie legt uit.

Uitgangspunten verlichting voor kantoren

Op kantoor wordt gewerkt. Je wilt dat je collega’s zich energiek voelen en dat zij zich kunnen concentreren zonder zware ogen te krijgen. Verlichting heeft effect op het bioritme van mensen. Als het licht te warm is, maken mensen zich klaar om te ontspannen. Ook moet het licht zich gelijkmatig verspreiden. Je wilt natuurlijk niet dat het licht naast de werkplek opeens een stuk donkerder is. Wij leggen je uit waar kantoorverlichting nog meer aan moet voldoen.

Van de NEN-EN12464-1 normering uitgaande heeft een ruimte 3 gebieden:

Volgens de normering omtrent werkverlichting (NEN-EN12464-1) bestaat een werkplek uit drie gebieden:

  1. Het taakgebied: dit is de plek waar jouw collega’s daadwerkelijk aan het werk zijn. In een kantoor staan hier de bureaus met computers. Het taakgebied wordt vanaf het bureau gerekend: ongeveer 80 cm vanaf de grond. Op deze plek heb je minimaal 500 lux verlichting nodig. Verder heb je een gelijkmatigheid nodig van 0,6.
  2. De directe omgeving: dit gebied ligt zo’n 50 cm van het taakgebied af. Het licht mag hier minder fel zijn, maar het moet geen flink verschil zijn. Hier heb je 300 lux nodig en een gelijkmatigheid van 0,4.
  3. Het achtergrond gebied: dit gedeelte ligt buiten de directe omgeving van het taakgebied. Dit is de plek waar geen bureaus zijn en waar je dus bijvoorbeeld loopt. Hier heb je nog maar 100 lux nodig en een gelijkmatigheid van minimaal 0,1.

Heb je een wat kleiner kantoor of weet je niet goed hoe de verdeling ligt? Zorg er dan voor dat je elk gebied als een taakgebied beschouwt. Zo houdt je de focus en het energielevel hoog!

LED lampen voor kantoor

Ben je van plan om nieuwe kantoorverlichting aan te schaffen? Overweeg dan ook zeker LED verlichting. Met LED lampen voor kantoor bespaar je flink op je energierekeningen en draag je tegelijkertijd bij aan een beter milieu. Daarbij is LED verlichting enorm veilig, wordt het niet heet en creëert het een gelijkmatig baken van licht. Welke LED verlichting kantoor vriendelijk is? Veelal wordt er gebruik gemaakt van LED panelen of LED downlights. Deze verspreiden helder maar zacht licht. En dat is weer fijn voor de ogen.

LED kantoorverlichting met UGR19

Niks vervelender als je voelt dat je met je ogen gaat knijpen of dat bepaald licht je slaperig maakt. Het is daarom belangrijk om LED lampen voor kantoor te kiezen met UGR19. De UGR-waarde geeft de mate van hinder aan. LED panelen met UGR19 hebben een extra afschermingsplaat. Licht bestaat namelijk uit snelle flitsen die wij niet bewust kunnen registreren, maar die wel effect kunnen hebben op ons energielevel. De afschermingsplaat bij UGR verrijkte LED lampen beschermt je ogen tegen deze flitsen.

Kantoorverlichting en kleurtemperatuur

De kleurtemperatuur van verlichting wordt altijd aangegeven in kelvin (K). Voor kantoorverlichting, en dan met name het taakgebied, raden we maximaal 4000K aan, oftewel helder wit licht. Dit licht is zowel fris als gemoedelijk. Perfect om bij te werken. Voor de gebieden waar niet gewerkt wordt, kun je ook kiezen voor 3000K, oftewel warm wit licht. Dit licht maakt je meer ontspannen.

CRI-waarde van verlichting op kantoor

Deze waarde geeft aan in hoeverre kleuren realistisch worden weergeven. In een kantoor moet de CRI-waarde minimaal 80 zijn. Dit betekent dat de kleurafwijking maximaal 20% is en je de kleuren zeer realistisch waarneemt. Houdt hier dus ook zeker rekening mee wanneer je LED lampen voor kantoor aanschaft. Vooral als kleur in je werk belangrijk is.

Lichtunie helpt je graag!

Overweeg je ook om jouw kantoor opnieuw te verlichten? We hopen dat onze informatie je verder heeft geholpen. Klaar om helemaal over te stappen? We geven je graag advies over het verlichten van jouw professionele ruimte. Ben je op zoek naar verlichting voor een loods of bedrijfshal? Ook daar weten we meer over! 

Hulp nodig bij het realiseren van een perfecte
lichtoplossing voor uw pand of ruimte?

Gerelateerde artikelen

19 april 2023

Welke lampvoet heb ik nodig?

Bekijk ons overzicht met lampvoeten en vind in een handomdraai de juiste LED lamp.

Lees artikel
15 februari 2023

Welke Philips CorePro LED PL lampen zijn er

Bespaar tot meer dan 50% op energiekosten!

Lees artikel
16 januari 2023

Alles over LED highbays

LED highbays, ook wel LED klokarmaturen genoemd zijn een ideale oplossing voor hoge ruimtes, omdat deze armaturen enorm veel licht genereren. Verder zijn ze erg efficiënt omdat ze een hoge lumen watt verhouding hebben en tot wel 70% energie besparen. Ook is het ‘HET’ duurzame alternatief op de conventionele varianten. Ze verbruiken 50% minder energie, zijn beschermd tegen water en stof en hebben een levensduur tot wel 20 jaar. Om deze redenen zijn deze klokarmaturen de ideale optie voor je bedrijfshal, magazijn, werkplaats, opslag of distributielocatie.

Lees artikel