• Al ruim 40 jaar kennis in licht
 • Gratis verzending vanaf  €125 excl btw
 • Uitsluitend kwaliteit verlichting
3 oktober 2022

Alles over winkelverlichting

Misschien wel een van de meest onderschatte soorten verlichting is winkelverlichting.
Een klant de winkel inlokken is niet zo gemakkelijk meer als vroeger. Vroeger vestigde veel winkels zich bij elkaar, zodat consumenten altijd wel wat konden vinden. Deze zogeheten runshopping centra waren gemaakt voor massaverkoop en zorgde voor veel winkelend publiek, waarbij gemak en snelheid voorop stonden. Echter is het aankoopgedrag van consumenten enorm veranderd. Het gemak van online shopping deed zijn intreding en heeft er voor gezorgd dat consumenten minder vaak de stad in gaan om aankopen te doen. Wanneer consumenten nu nog naar fysieke winkels gaan, doen zij dat nu vaker voor de gezelligheid. De winkel moet hierop aangepast worden.

Op deze pagina hopen wij duidelijkheid te scheppen voor u over de voordelen van goede winkelverlichting.

Wat kunt u bereiken met verschillende winkelverlichting

Winkelverlichting is het eerste dat uw klanten zien, al bij het naar binnen kijken in de etalage begint het effect van de juiste verlichting. Met de juiste verlichting kunt u uw producten en etalage op een mooie manier te kijk zetten, zo maakt u het aantrekkelijker voor klanten om naar binnen te komen. Eenmaal binnen begint de volgende stap. Wilt u dat uw bezoekers op een bepaalde manier door de winkel heen lopen? of misschien heeft u liever bepaalde belangrijke producten goed uitgelicht zodat dit product beter verkoopt. Dit is allemaal mogelijk met de juiste winkelverlichting.

Hang de verlichting in de lengte van de winkel. Hierdoor lijkt de winkel langer te zijn dan dat deze al is. Wanneer de verlichting in de breedte wordt opgehangen lijkt de winkel breder, maar veel minder groot.

Etalageverlichting

Zoals hierboven al aangegeven is etalage verlichting van groot belang voor elke winkel. Een bezoeker beslist in slechts 7 korte seconden of ze uw winkel binnen gaan of toch niet. Deze keuze kunt u helpen maken doormiddel van de juiste etalage verlichting.

Doordat consumenten steeds meer gaan funshoppen, stimuleert dit winkels om interactieve etalage-inrichtingen te gebruiken. Verlichting kan hier een belangrijke bijdrage leveren en zelfs bepalend zijn voor de uitstraling van de winkel. De eerste functie van een etalage is het nieuwsgierig maken van het winkelend publiek, zodat ze verleid worden de winkel te betreden om de rest van de winkel te ontdekken. De winkel kunnen onderscheiden van concurrenten is de tweede functie van de etalage. Door middel van goede verlichting krijgen winkels een gezicht waardoor ze herkenbaar zijn voor de consument.

Leiden en verleiden

Wanneer klanten eenmaal in de winkel zijn, is het zaak om deze zo goed mogelijk door de winkel te leiden. De basisverlichting in de winkel zorgt hiervoor.  Op plekken waar de consument verleidt moet worden voor een aankoop (aanbiedingen/nieuwe collectief), hangt aanvullende accentverlichting. De soort lichtsystemen die worden gebruikt voor winkelverlichting, hangt af van:

 • De doelgroep
 • Het assortiment
 • De presentatie
 • Benadering van de klant
 • Inrichting en route van de winkel

 

Let bij de verlichting van uw winkel ook op het type product dat u verkoopt. Koel wit licht oogt goedkoop. Dit wilt u niet uitstralen als u merkproducten verkoopt.

 

Op basis van deze factoren dient te worden nagegaan welke eisen dienen te worden gesteld aan de volgende eigenschappen van de toe te passen verlichtingssystemen.

 • Kleur van het licht (Kleurtemperatuur)
 • Kleurweergave
 • UV-straling
 • Energiegebruik
 • Verlichtingssterkte algemene verlichting
 • Onderhoud
 • Accentverlichting
 • Helderheden en helderheidsverhoudingen in de ruimte
 • Kleur
 • Decoratie
 • Dynamiek
 • Flexibiliteit

1 of 3 fase rail?

Bij Railspots loopt de spanning door de rail heen en komt op die manier uit bij u armaturen of spots. Zo worden deze van de nodige stroom voorzien. Er zijn echter verschillende soorten rails.

1 fase rail

Bij een 1 fase rail zijn er maar 2 draden waar de elektriciteit doorheen loopt.  een nuldraad (blauw) en een fasedraad (rood). Dit betekend dat de spots/ armaturen die aan uw rails verbonden zitten allemaal tegelijk in- en uitgeschakeld worden. Dit is handig als u geen benodigdheden heeft voor aparte besturing over de verschillende lichtbronnen. Ook is een 1 fase rail voordeliger in prijs als zijn tegenhanger de 3 fase rail.

3 fase rail

3 fase rails in tegenstelling tot 1 fase rails hebben 1 nuldraad (blauw) en 3 fasedraden (rood). De fasedraden kunnen allemaal apart op de nuldraad worden aangesloten. Dit betekend dat de armaturen op 3 fasedraden aangesloten kunnen worden. Elk van deze fases is apart bedienbaar, zo kunt u dus 3 groepen maken die u apart kunt in- en uitschakelen en dimmen.

Waarom een 3 fase rail?

3 fase rails hebben een aantal voordelen vergeleken met 1 fase rails. Ze zijn bijvoorbeeld makkelijker te installeren omdat ze groter zijn, dit zorgt ervoor dat er meer kabels in kunnen en ze steviger en stabieler zijn. Er is ook meer keuze in armaturen voor 3 fase rails. En je kunt drie keer zoveel vermogen op een 3 fase rail zetten, dit is vooral interessant voor winkels met lange rails en veel spots.

Inbouw en opbouw spots/ armaturen

Afhangend van de grootte, indeling en gewenste sfeer van uw winkel kan het zijn dat u niet met rail systemen wilt werken. Dit kunt u oplossen met inbouw of opbouw spots/ armaturen en downlighters. Met dit soort lichtbronnen kunt u de algemene ruimtes tussen uw uitlichting spots vullen, op deze manier heeft u door de hele winkel een prettige verlichting en kunt u de producten uitlichten met andere spots. In het geval dat u een hoge winkel heeft kunt u ook kijken voor pendelarmaturen.

 

Klik hier onder voor al ozne LED Downlights & LED inbouwspots

winkelomgeving Luxwaarde
Etalage 2000 Lux
Verkoopgedeelte 400 Lux
Showroom 800 Lux

Lichtsterkte voor winkelverlichting

In een aantal delen van de winkel staat beschreven welke lichtsterkte gehanteerd zouden moeten worden. Grote afwijkingen zorgen in de meeste gevallen dat bezoekers de winkel niet betreden en de omzet daalt. In de tabel hiernaast staat de lichtsterkte van een winkelomgeving uitgedrukt waar u rekening mee moet houden.

LED verlichting voor uw winkel

Uiteraard verkopen wij bij Lichtunie ook LED armaturen voor uw winkel. LED heeft verschillende voordelen voor u zelf en uw bezoekers.

Zoals we allemaal inmiddels wel weten kunt u met LED verlichting een hoop besparen op uw energiekosten, dit is vooral goed omdat de verlichting van een winkel lange branduren maakt, veel winkels laten hun etalage lampen ook 24/7 branden. Daarnaast heeft LED ook nog andere voordelen die ook handig zijn in een winkel.

LED verlichting heeft bijvoorbeeld ook een langere levensduur, hierdoor hoeven de armaturen en lichtbronnen vanzelfsprekend minder vaak vervangen te worden. Hierdoor zult u ook minder vaak de armaturen naar beneden moeten halen. Let wel op dat niet bij alle LED armaturen de lichtbronnen uitwisselbaar zijn. Omdat de LED’s zelf klein zijn en niet veel ruimte in een armatuur innemen zijn er ook vele soorten designs voor LED armaturen, op deze manier rust u uw winkel op een flitsende manier uit, het ook wil immers ook wat.

LED zet ook meer energie om in licht en minder in warmte dan de traditionele lichtbronnen. Dit zorgt ervoor dat er minder warmte van de lampen uw winkel in gaat. Dit houdt niet alleen uw winkel koeler maar zorgt ook voor minder brandgevaar.

Verder zijn LED lampen en armaturen robuuster en kunnen meer hebben dan voorgaande lichtbronnen. Ook fijn voor uw bezoekers is dat LED niet flikkert, dit zorgt voor meer rust voor de ogen van uw personeel en bezoekers.

 

Hulp nodig bij het realiseren van een perfecte
lichtoplossing voor uw pand of ruimte?

Gerelateerde artikelen

19 april 2023

Welke lampvoet heb ik nodig?

Bekijk ons overzicht met lampvoeten en vind in een handomdraai de juiste LED lamp.

Lees artikel
15 februari 2023

Welke Philips CorePro LED PL lampen zijn er

Bespaar tot meer dan 50% op energiekosten!

Lees artikel
2 februari 2023

Alles over kantoorverlichting

Licht heeft veel impact op sfeer en heeft daarbij ook effect op de stemming van mensen. Je bent op zoek naar kantoorverlichting en je wilt dat jouw collega’s fijn en energiek kunnen werken. Moet kantoorverlichting aan bepaalde eisen voldoen? En waar moet je nog meer rekening mee houden? Lichtunie legt uit.

Lees artikel
2 augustus 2022

IP & IK Waarden

Wat zijn IP waarden?

Op verlichtingsproducten zoals armaturen staat vaak een IP waarde aangegeven, maar ook andere elektronische producten zoals bijvoorbeeld smartphones en beveiliging camera’s komt deze waarde te pas.

De IP staat voor International Protection rating maar word ook wel eens gelezen als Ingress Protection rating. Dit vertaald naar internationale beschermingswaarde. Deze laat zien hoe goed het product in kwestie beschermd/ beveiligd is tegen schade door gebruik in “vijandige omgevingen” en eventueel gevaar voor de gebruiker.

IP word altijd gevolgd door 2 cijfers, dit is de “rating” van de IP. Beide cijfers geven een andere rating aan.
Het 1e cijfer geeft aan hoe goed de bescherming tegen objecten/ voorwerpen bij aanraking of indringing.
Het 2e cijfer geeft aan hoe goed de bescherming tegen vocht is.

Zie onderstaande tabellen voor de volledige rating van alle cijfers en waar ze voor staan:

1e cijfer

IP        Bescherming tegen Betekenis
0 Geen bescherming
1 Grote voorwerpen Bescherming tegen toevallige aanraking met de hand, beschermd tegen indringen van vaste voorwerpen groter dan 50mm
2 Middelgrote voorwerpen Bescherming tegen aanraking met de vinger. Aanraakveilig enkel voor meetapparaten. Beschermd tegen indringen van vaste voorwerpen groter dan 12,5mm
3 Kleine voorwerpen Bescherming tegen aanraking met een werktuig. Aanraakveilig enkel voor meetapparaten. Beschermd tegen indringen van vaste voorwerpen groter dan 2,5mm
4 Spitse voorwerpen Bescherming tegen aanraking met een werktuig. Beschermd tegen aanraking met een draad. Beschermd tegen indringen van vaste voorwerpen groter dan 1mm
5 Stofbescherming Aanrakingsveilig doordat de behuizing geheel dicht is. Geen volledige bescherming tegen stof, maar wel voldoende om goede werking niet te hinderen
6 Stofvrij Aanrakingsveilig doordat de behuizing geheel dicht is. Volledige bescherming tegen stof

2e cijfer

IP   Klasse Betekenis
0 Geen bescherming
1 Drupdicht type I Geen schade indien onderheving aan vallende druppels
2 Drupdicht type II Geen schade indien onderheving aan vallende druppels op een 15° gekanteld apparaat.
3 Spatdicht Geen schade indien besproeid (10l/min) onder een hoek van -60° tot 60°
5 Plensdicht Geen schade indien besproeid (10 l/min) onder eender welke hoek
5 Sproeidicht Geen schade indien bespoten (12,5 l/min) onder eender welke hoek
6 Waterbestendig Geen waterindringing indien bespoten (100 l/min) onder eender welke hoek
7 Dompeldicht Geen waterindringing indien ondergedompeld (30 min op max 1m diepte)
8 Waterdicht Blijft bruikbaar onder water onder opgegeven omstandigheden
9 Vochtdicht Blijft bruikbaar bij een vochtigheidsgraad van meer dan 90% of besproeien onder hoge druk

IP waarden voor lampen en armaturen

Bij lampen en armaturen hebben is er over het algemeen vaak sprake van een bepaald rijtje IP waarden:

IP betekenis
IP20 Stofdicht
IP21 Drupwaterdicht
IP23 Regenwaterdicht
IP44 Spatwaterdicht (geschikt voor in bijvoorbeeld badkamers)
IP54 Spatwaterdicht en stofvrij
IP65 Beschermd tegen waterstralen
IP67 Stofdicht en beschermd tegen onderdompeling gedurende 30 minuten (Geschikt voor bijvoorbeeld badkuip of doucheruimtes
IP68 Stofdicht en beschermd tegen verblijf onderwater

Wat is IK waarde?

IK waarde is de manier voor het aangeven van de slagvastheid, en dus ook vandaalbestendigheid.
Deze waarde wordt weergegeven van IK00 – IK10, hoe hoger de cijfers hoe groter de slagvastheid.
De tabel hiernaast laat elke waarde zien en aan welke eisen het product voldoet om deze IK waarde te behalen.

IK:   Weerstand tegen: 
00 Geen weerstand
01 Schokken van 1,5J
02 Schokken van 0,2J
03 Schokken van 0,35J
04 Schokken van 0,5J
05 Schokken van 0,7J
06 Schokken van 1J
07 Schokken van 2J
08 Schokken van 5J (Glazen of polycarbonaat afgeschermd, beschermd tegen vandalisme)
09 Schokken van 10J
10 Schokken van 20J (vandaalbestendig gesloten armatuur)

Hulp nodig bij het realiseren van een perfecte
lichtoplossing voor uw pand of ruimte?

Gerelateerde artikelen

19 april 2023

Welke lampvoet heb ik nodig?

Bekijk ons overzicht met lampvoeten en vind in een handomdraai de juiste LED lamp.

Lees artikel
15 februari 2023

Welke Philips CorePro LED PL lampen zijn er

Bespaar tot meer dan 50% op energiekosten!

Lees artikel
2 februari 2023

Alles over kantoorverlichting

Licht heeft veel impact op sfeer en heeft daarbij ook effect op de stemming van mensen. Je bent op zoek naar kantoorverlichting en je wilt dat jouw collega’s fijn en energiek kunnen werken. Moet kantoorverlichting aan bepaalde eisen voldoen? En waar moet je nog meer rekening mee houden? Lichtunie legt uit.

Lees artikel
20 juli 2022

Hoeveel verlichting heb ik nodig in

Hoeveel licht is er nodig voor het verlichten van een kantoor, winkel, magazijn, gang of andere ruimte. Dat is onder andere afhankelijk van de functie, grootte en indeling van de ruimte. Elke ruimte en taak heeft een norm/eis die gehaald moet worden. Onderstaand vindt u een overzicht van de vereiste lux waardes per toepassing/ruimte.

Verlichtingseisen per ruimte

Algemene ruimtes

Type interieur, taak of activiteit EM [lux]
Entree ruimten 100
Lounges/zithoek 200
Ruimtes en gangen waar veel mensen lopen 100
Trappen, roltrappen en loopbanden 150
Laadbruggen en –perrons 150

Kantoren

Type taak of activiteit Em [lux]
Vullen, kopiëren, rondlopen enzovoorts 300
Schrijven, typen, lezen, data vervaardigen 500
Technisch tekenen 750
CAD werkstation 500
Conferentie- en vergaderruimtes 500
Receptiedesk 300
Archief 200

Retail

Type taak of activiteit Em [lux]
Retail 700
Kassa 500
Supermarkt 700
Kappers 500

Scholen

Type taak of activiteit Em [lux]
Peuterspeelzaal 300
Kleuterschool 300
Knutselgedeelte op kleuterschool 300
Klaslokalen, lerarenlokalen 300
Klaslokalen voor avondonderwijs 500
Klaslokalen voor volwassenenonderwijs 500
Leeszaal 500

Industrie

Voor de industrie is de lijst met activiteiten zeer lang, omdat de branche heel groot is. We zetten hieronder de vereiste lux waarde per type activiteit. De activiteit heeft wel betrekking tot de visuele inspanning.

Type taak of activiteit Em [lux]
Eenvoudige taak 300
Gemiddelde taak 500
Gemiddeld/moeilijke taak 750
Moeilijke taak 1000
Speciale taak 1500
Zeer inspannende taak 2000

Parkeren

Type taak of activiteit Em [lux]
In- en uitritten (overdag) 300
In – en uitritten (’s nachts) 75
Verkeersbelijningen 75
Parkeergebieden 75

UGR waarde

UGR is een afkorting voor Unified Glare Rating. Deze waarde word gebruikt om aan te geven in welke mate armaturen lichthinder in een ruimte veroorzaken vanuit de ooghoogte en kijkrichting van de gebruiker. Met lichthinder bedoelen we in dit geval verblinding. Deze verblinding kan op 2 manieren voorkomen namelijk directe en indirecte verblinding.

Directe verblinding spreekt voor zich, een lichtbron die direct in uw gezicht schijnt en hiermee voor verhindering zorgt. Bij indirecte verblinding hebben we het over de reflectie van het licht op een reflecterend oppervlak.

De UGR waarde is een manier van het meten van de richtlijnen die vastgelegd zijn in de norm NEN-EN 12464-1. Hoe hoger de UGR waarde op een armatuur des te groter de kans op verblinding zal zijn. De waardes van de meeste armaturen zullen tussen de 15-30 zitten. Een lage UGR waarde laat zien dat de lichtbron een kleine verblindingskans heeft.

Binnen de NEN-EN 12464-1 zijn voor de duidelijkheid een aantal minimale waardes voor verschillende ruimtes vastgezet. Zo kunt u makkelijk zien welke UGR waarde de lichtbron moet hebben voor uw doeleinde. De waardes per ruimte vind u hieronder.

ruimte UGR waarde
Gangen en verkeersruimten <28
Archief, trappen en liften <25
Balieruimtes <22
Kantoorruimtes <19
Tekenkamers <16

Hulp nodig bij het realiseren van een perfecte
lichtoplossing voor uw pand of ruimte?

Gerelateerde artikelen

19 april 2023

Welke lampvoet heb ik nodig?

Bekijk ons overzicht met lampvoeten en vind in een handomdraai de juiste LED lamp.

Lees artikel
15 februari 2023

Welke Philips CorePro LED PL lampen zijn er

Bespaar tot meer dan 50% op energiekosten!

Lees artikel
2 februari 2023

Alles over kantoorverlichting

Licht heeft veel impact op sfeer en heeft daarbij ook effect op de stemming van mensen. Je bent op zoek naar kantoorverlichting en je wilt dat jouw collega’s fijn en energiek kunnen werken. Moet kantoorverlichting aan bepaalde eisen voldoen? En waar moet je nog meer rekening mee houden? Lichtunie legt uit.

Lees artikel
4 juli 2022

Uitleg over de LB waarde

LED verlichting is overal te koop. Vanaf €25 euro koop je al een LED paneel. Terwijl ze ook te kopen zijn van over de € 100,-. Betaal je dan voor merk of voor de kwaliteit?

Levensduur van de LED’s

(LED) Lichtbronnen geven naarmate ze langer branden minder licht. Dit is ook zo bij armaturen met LED geïntegreerd. Er zijn soms grote verschillen tussen een lichtbron van het ene merk en het andere merk. Om de kwaliteit goed inzichtbaar te maken, gebruiken we de LB-normering. De LB waarde zegt namelijk veel over kwaliteit van de LED’s zelf.

L-waarde 

De L waarde gaat uit van van de lichtopbrengst die er nog over is aan het eind van de levensduur. Hoe hoger dit getal (uitgedrukt in procenten) is, hoe beter de kwaliteit van de lichtbron is.

Heeft een armatuur een levensduur van 50.000 branduren en er is een L waarde van 80, dan is er van de totale lichtopbrengst nog 80% over.

B-waarde 

De B waarde geeft aan hoeveel LED’s minder lichtopbrengst hebben van de overgebleven lichtopbrengst bij de L waarde. De B waarde gaat uit van het ergste, dus het kan lager uitvallen. Hoe lager de B waarde, hoe beter de kwaliteit is van de LED’s.

Aankoop LED verlichting

Kijk bij de aankoop van LED verlichting altijd naar de specificaties. Zeker voor verlichting binnen bedrijven is dit belangrijk. Aan verlichting zijn meerdere normen en eisen verbonden. Een armatuur wat nu binnen de normen valt, kan na een bepaalde tijd niet meer aan de normen voldoen.

Hulp nodig bij het realiseren van een perfecte
lichtoplossing voor uw pand of ruimte?

Gerelateerde artikelen

19 april 2023

Welke lampvoet heb ik nodig?

Bekijk ons overzicht met lampvoeten en vind in een handomdraai de juiste LED lamp.

Lees artikel
15 februari 2023

Welke Philips CorePro LED PL lampen zijn er

Bespaar tot meer dan 50% op energiekosten!

Lees artikel
2 februari 2023

Alles over kantoorverlichting

Licht heeft veel impact op sfeer en heeft daarbij ook effect op de stemming van mensen. Je bent op zoek naar kantoorverlichting en je wilt dat jouw collega’s fijn en energiek kunnen werken. Moet kantoorverlichting aan bepaalde eisen voldoen? En waar moet je nog meer rekening mee houden? Lichtunie legt uit.

Lees artikel
19 juni 2022

LED verlichting voor je galerij, trappenhuis of portiek

Goede verlichting voor je galerij of trappenhuis is heel belangrijk, voornamelijk als het donker is. Verlichting zorgt voor meer veiligheid en verkleint de kans op ongelukken. Bij veel appartementencomplexen is de traditionele verlichting verouderd of uitgevallen. Een goed moment om over te stappen op LED verlichting.

 

Waarom overstappen op LED verlichting

 • Met LED verlichting bespaar je tot 70% aan energiekosten
 • LED verlichting heeft een lange levensduur (> 50.000 branduren)
 • Minder onderhoudskosten

LED verlichting voor galerijen en trappenhuizen

De meest voorkomende verlichting in galerijen en trappenhuizen zijn plafondlampen of wandlampen. Deze ruimtes kunnen vochtig zijn, daarom raden we lampen aan die tenminste spatwaterdicht zijn (IP44 of hoger). Wil je een warme sfeer, kies dan voorlampen met 3000K (warm wit). Voor een frisse en heldere uitstraling kies je 4000K (koel wit). Dat LED verlichting zorgt voor een grote energiebesparing hadden we al gezegd. Door galerijverlichting of trapverlichting met bewegingssensor te gebruiken, brandt er alleen verlichting bij beweging. Zo bespaar je nog meer energie. Goed voor je portemonnee, maar ook voor het klimaat!

LED verlichting voor parkeergarages

Pas altijd vochtbestendige lampen toe in parkeergarages. Deze lampen zijn IP65 (stof en waterdicht) of hoger. Veel toegepaste lampen zijn waterdichte montagebalken. Omdat er weinig daglicht aanwezig is, raden we aan om lampen met koel wit licht (4000K). Bespaar extra energiekosten door lampen met bewegingssensor. In een parkeergarage is weinig beweging en hoeft verlichting niet altijd aan te staan.

Buitenverlichting

Donkere plekken geven je een onveilig gevoel. Zorg daarom dat buitengalerijen en de omgeving van het complex goed verlicht zijn. Breng extra buitenverlichting aan waar nodig, zoals bij donkere hoeken en in- & uitgangen. We raden aan om te kiezen voor wandlampen met een daglichtsensor of schemerschakelaar. Zo brandt de verlichting alleen in de donkere uren.

Resultaat Bespaarscan en Terugverdientijd met LED verlichting

BespaarScan

Wil je weten wat overstappen op LED verlichting voor effect heeft op de energiekosten? Maak dan gebruik van onze gratis BespaarScan. Hiermee krijg je inzicht in het energieverbruik van de huidige verlichting, de mogelijke energiebesparing met LED verlichting en de terugverdientijd van de investering.

Hulp nodig bij het realiseren van een perfecte
lichtoplossing voor uw pand of ruimte?

Gerelateerde artikelen

19 april 2023

Welke lampvoet heb ik nodig?

Bekijk ons overzicht met lampvoeten en vind in een handomdraai de juiste LED lamp.

Lees artikel
15 februari 2023

Welke Philips CorePro LED PL lampen zijn er

Bespaar tot meer dan 50% op energiekosten!

Lees artikel
2 februari 2023

Alles over kantoorverlichting

Licht heeft veel impact op sfeer en heeft daarbij ook effect op de stemming van mensen. Je bent op zoek naar kantoorverlichting en je wilt dat jouw collega’s fijn en energiek kunnen werken. Moet kantoorverlichting aan bepaalde eisen voldoen? En waar moet je nog meer rekening mee houden? Lichtunie legt uit.

Lees artikel
2 juni 2022

Kent u de voordelen van LED verlichting?

De 3 belangrijkste voordelen van LED verlichting op een rij

Als geen ander weten wij dat verlichting erg belangrijk is. Licht is sfeerbepalend voor elke ruimte en daarom is goede verlichting belangrijk voor uw klanten en medewerkers. In de afgelopen jaren is licht erg in ontwikkeling geweest en daarbij is LED verlichting sterk in opkomst gekomen. LED verlichting heeft weliswaar terrein moeten winnen, maar de voordelen van LED verlichting hebben ervoor gezorgd dat het inmiddels niet meer is weg te denken uit winkels, horecagelegenheden en bedrijven.

1. Energiebesparing

We noemden het hierboven al even, maar is energiebesparing één van de belangrijkste voordelen van LED verlichting. De LED lampen hebben de gloeilampen vervangen, en dat is dan ook de maatstaf waarmee we meten. Afhankelijk van het soort lamp, kunnen LED lampen een energiebesparing opleveren van 50%, en in sommige gevallen zelfs tot 90%.Dit voordeel is vooral interessant op locaties waar gedurende de hele dag de verlichting aan staat en waar veel lampen branden. Dit maakt LED verlichting zeer aantrekkelijk voor zakelijk gebruik, wat ons brengt bij het tweede voordeel.

2. Langere levensduur

Ondanks dat de lampen duurder zijn om aan te schaffen dan gloeilampen, gaan LED lampen vele malen langer mee. Deze lampen zijn sterker dan reguliere lampen, waardoor ze tegen een stootje kunnen. LED lampen worden daarnaast ook niet warm. De lamp heeft daardoor minder te lijden bij langdurig gebruik. Dit alles compenseert de hogere aankoopprijs ruimschoots.

3. Warm licht

Ondanks dat LED lampen niet warm worden, geven ze wel warm licht. Hierdoor is het mogelijk om een prettige sfeer te creëren, waarin mensen zich op hun gemak voelen. Het warme licht dat deze lampen uitstralen is uitermate geschikt voor het uitlichten van bijvoorbeeld producten of bepaalde locaties in uw pand. Verlichting draagt ook sterk bij aan de gemoedstoestand van mensen die zich in het licht bevinden, daarom is LED verlichting zo populair in winkels en horecagelegenheden. De lampen zijn in verschillende kleuren en voor diverse toepassingen verkrijgbaar, waardoor voor vrijwel elke toepassing geschikte LED verlichting te vinden is.

Een bewuste keuze

LED verlichting biedt nog meer voordelen. Zo zijn LED lampen in diverse varianten verkrijgbaar, en zijn ze niet alleen maar goed ter vervanging van gloei- of spaarlampen. LED lampen zijn namelijk ook een uitstekend alternatief voor TL verlichting, waarbij alle bovenstaande voordelen eveneens van toepassing zijn. In grote gebouwen, waarin veel verlichting nodig is, is er nog één zeer belangrijk voordeel, namelijk LED verlichting is milieuvriendelijker dan andere verlichting. De lange levensduur, de energiebesparing en het gebruik van recyclebare materialen maken dat het toepassen van LED verlichting niet alleen een bewuste keuze is voor uw eigen portemonnee, maar ook voor het milieu. Al deze voordelen samen tonen aan dat deze verlichting de beste keuze is voor elke zakelijke toepassing.

Hulp nodig bij het realiseren van een perfecte
lichtoplossing voor uw pand of ruimte?

Gerelateerde artikelen

19 april 2023

Welke lampvoet heb ik nodig?

Bekijk ons overzicht met lampvoeten en vind in een handomdraai de juiste LED lamp.

Lees artikel
15 februari 2023

Welke Philips CorePro LED PL lampen zijn er

Bespaar tot meer dan 50% op energiekosten!

Lees artikel
2 februari 2023

Alles over kantoorverlichting

Licht heeft veel impact op sfeer en heeft daarbij ook effect op de stemming van mensen. Je bent op zoek naar kantoorverlichting en je wilt dat jouw collega’s fijn en energiek kunnen werken. Moet kantoorverlichting aan bepaalde eisen voldoen? En waar moet je nog meer rekening mee houden? Lichtunie legt uit.

Lees artikel
26 maart 2022

Verwijderingsbijdrage

Op verschillende artikelen op onze site zijn verwijderingsbijdrage van toepassing. Dit zijn kosten om artikelen zodanig te kunnen verwerken zodat ze het milieu zo min mogelijk belasten. De kosten voor bepaalde artikel groepen zijn als volgt.

Verwijderingsbijdrage lampen:

 • LED lampen: € 0,03 per lamp
 • Spaar- en gasontladingslampen: € 0,14 per lamp
 • TL en CFL lampen: € 0,14 per lamp

Gloeilampen en halogeenlampen zijn een uitzondering. Hier worden geen verwijderingsbijdrage voor gerekend.

Verwijderingsbijdrage armaturen:

 • Armaturen lichter dan 750 gram: € 0,03 per armatuur
 • Armaturen zwaarder dan 750 gram: € 0,16 per armatuur

De prijzen bij ons op de website zijn weergegeven excl. de verwijderingsbijdrage.

Hulp nodig bij het realiseren van een perfecte
lichtoplossing voor uw pand of ruimte?

Gerelateerde artikelen

19 april 2023

Welke lampvoet heb ik nodig?

Bekijk ons overzicht met lampvoeten en vind in een handomdraai de juiste LED lamp.

Lees artikel
15 februari 2023

Welke Philips CorePro LED PL lampen zijn er

Bespaar tot meer dan 50% op energiekosten!

Lees artikel
2 februari 2023

Alles over kantoorverlichting

Licht heeft veel impact op sfeer en heeft daarbij ook effect op de stemming van mensen. Je bent op zoek naar kantoorverlichting en je wilt dat jouw collega’s fijn en energiek kunnen werken. Moet kantoorverlichting aan bepaalde eisen voldoen? En waar moet je nog meer rekening mee houden? Lichtunie legt uit.

Lees artikel