• Al ruim 40 jaar kennis in licht
 • Gratis verzending vanaf  €125 excl btw
 • Uitsluitend kwaliteit verlichting
16 oktober 2023

Slimme keuzes voor LED verlichting in je bedrijfshal of werkplaats

Als je op zoek bent naar de perfecte verlichting voor je bedrijfshal of werkplaats, ben je bij Lichtunie aan het juiste adres. Bedrijfshalverlichting is niet zomaar een kwestie van een paar lampen ophangen. Hier bespreken we waar je op moet letten en welke soorten lampen het meest geschikt zijn voor (grootschalige) bedrijfshallen of werkplaatsen.

Lichtopbrengst van LED verlichting

Bedrijfshallen zijn vaak enorm qua omvang, zowel in de breedte als in de hoogte. Daarom heb je lampen nodig die in staat zijn om deze grote ruimte effectief te verlichten. Overweeg bijvoorbeeld LED highbay-armaturen met een hoge lichtopbrengst van maar liefst 15.000 lumen. Ter vergelijking: een gewoon huiskamerlampje geeft ongeveer 80 lumen. In bedrijfshallen met plafonds tussen de zes en twaalf meter hoog is een krachtige lichtopbrengst (lumen) een must. Natuurlijk moet je ook rekening houden met het gebruik van de hal. Opslagruimtes hebben bijvoorbeeld minder licht nodig dan actieve werkruimtes.

De juiste lichtkleur voor je werkomgeving

Het is belangrijk om de juiste lichtkleur te kiezen. Daarom wordt er aangeraden om voor bedrijfshal LED verlichting een bepaalde kleurtemperatuur aan te houden vanaf minimaal 4000K tot zo’n 6500K. Dit betekent: minimaal koel wit licht (4000K) tot koud wit/daglicht (6500K) en alles hier tussenin. Wanneer het licht te warm is, heeft dit te veel effect op kleuren en kan het slaperig maken. Vanaf 4000K heb je koel wit licht waardoor je opgewekt en gefocust blijft. Deze lichtkleur word het meest toegepast. 

Energiezuinige verlichting

Tegenwoordig is het niet onbelangrijk dat je ook in een bedrijfshal energiezuinige verlichting hebt hangen. Aangezien hier een groot gedeelte van de dag (of soms bijna de hele dag) de verlichting aan staat, kun je met LED verlichting bijdragen aan een betere wereld. In vergelijking met conventionele verlichting bespaar je met LED verlichting meer dan 50% op je energiekosten. En minder energieverbruik is ook gunstig voor de CO2 uitstoot en het klimaat.

Soorten LED verlichting voor je bedrijfshal of werkplaats?

Nu je weet waar je op moet letten bij bedrijfshalverlichting, laten we eens kijken naar welke soorten LED-lampen het meest geschikt zijn:

LED Lichtlijnen

Een lichtlijn systeem bestaat uit een lange draagrail dat aan opbouwbeugels of pendelsets bevestigd wordt. Vervolgens kan je LED lichtlijn armaturen in de draagrails klikken. Een lichtlijn systeem is hierdoor snel te monteren. Daarnaast zijn lichtlijnen ideaal voor het gelijkmatig en efficiënt verlichten van grote ruimtes.

Voordelen:

 • Eenvoudig te installeren LED-verlichting met slechts één centraal aansluitpunt per lichtlijn
 • Maatwerk mogelijk o.b.v. afmetingen van het pand
 • Flexibele indeling van de LED armaturen en blindplaten
 • Opties als dimmen / slimme sensoren mogelijk
 • Ideaal voor het vervangen van conventionele TL-verlichting.
LED lichtlijnen voor bedrijfshallen
LED highbay armaturen voor bedrijfshallen

LED highbay armaturen

LED Highbay-armaturen zijn hanglampen die aan het plafond worden bevestigd en verstelbaar zijn. Ze zijn verkrijgbaar in zowel ronde als rechthoekige varianten. Highbay-armaturen zijn perfect voor grotere bedrijfshallen waar krachtige verlichting nodig is. Ze zijn ontworpen om het licht effectief te verspreiden over grote oppervlakken en bieden uitstekende verlichting voor hoge plafonds. Deze armaturen zijn zeer geschikt voor magazijnen, fabrieken en andere grote industriële ruimtes.

Voordelen:

 • Krachtige LED armaturen, leverbaar in verschillende lichtsterktes voor hoge en middelhoge plafonds
 • Geschikt voor stoffige en vochtige ruimtes
 • Opties als dimmen / slimme sensoren mogelijk
 • 1 op 1 vervanging van conventionele highbay armaturen met gasontladingslampen

Waterdichte LED TL montagebalken

Waterdichte LED TL-armaturen zijn specifiek ontworpen om bestand te zijn tegen vochtige en stoffige omgevingen. Voor optimale prestaties kun je kiezen voor armaturen met een hogere IP-rating, zoals IP65 of IP68, die volledig waterbestendig zijn. Deze armaturen zijn ideaal voor bedrijfshallen waar vocht en stof aanwezig zijn.

Voordelen:

 • Geschikt voor middelhoge en lage plafonds
 • Geschikt voor stoffige en vochtige ruimtes
 • Opties voor doorvoerbedrading en noodverlichting
 • Opties als dimmen / slimme sensoren mogelijk
 • 1 op 1 vervanging van conventionele TL armaturen

Lichtadvies nodig voor je bedrijfshal of werkplaats?

Bij Lichtunie begrijpen we hoe belangrijk de juiste verlichting is voor je bedrijfshal of werkplaats. We bieden op maat gemaakt lichtadvies en helpen je graag bij het vinden van de ideale LED-verlichting voor jouw specifieke behoeften. Aarzel niet om contact met ons op te nemen; we staan klaar om je te assisteren bij het maken van de beste keuze voor je bedrijfshal. Tot snel!

Hulp nodig bij het realiseren van een perfecte
lichtoplossing voor je pand of ruimte?

Gerelateerde artikelen

22 november 2023

Black Friday bij Lichtunie!

Ontvang tijdens onze Black Friday actie 7,5% op iedere bestelling. Gebruik kortingscode BF!2023 en profiteer!

Lees artikel
26 oktober 2023

FitBit Inspire 3 actie!

Ontvang een Fitbit Inspire 3 cadeau bij bestelling van meer dan €2500,-! Bekijk de actiepagina voor alle voorwaarden.

Lees artikel
14 september 2023

Verlichting en het PKVW (Politie Keurmerk Veilig Wonen)

Het PKVW draagt zo bij aan een veilige woonomgeving waar bewoners prettig kunnen wonen. Verlichting speelt daarbij een grote rol.

Lees artikel

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze kortingsacties, nieuwste producten en exclusieve aanbiedingen!

3 oktober 2023

Lichtadvies voor winkelverlichting

Eén van de meest onderschatte soorten verlichting is misschien wel winkelverlichting. Het is héél belangrijk voor winkels om je (potentiële) klanten de winkel in te krijgen. Maak jouw winkel zo aantrekkelijk mogelijk met goede LED winkelverlichting. In onderstaand stuk houden we rekening met twee toepassingen namelijk, met een kledingwinkel en een drogisterij.

Uitgangspunten voor winkelverlichting.

Je wilt natuurlijk zoveel mogelijk potentiële klanten je winkel in lokken, en idealiter direct tot aankoop over laten gaan. Winkelverlichting kan hier een grote bijdrage aan leveren. Als we het hebben over winkelverlichting maken we een onderscheid tussen verschillende zones in een winkel namelijk:

 • De etalage
 • Het verkoopgedeelte

In het geval van de kledingwinkel spreken beide zones voor zich. Je wilt in je etalage de mensen dusdanig nieuwsgierig maken dat zij naar binnen komen. Eenmaal binnen is het zaak om van de bezoekers klanten te maken. De juiste LED winkelverlichting heeft hier een positief effect op.

Etalageverlichting

Het hoofddoel van etalageverlichting is dat je klanten je winkel in krijgt.

Voor een kledingwinkel is de etalage een goede manier om je nieuwe collectie in de schijnwerpers te zetten. Wanneer iemand langs je winkel loopt is dit het eerste wat iemand ziet. Je etalage is om deze reden uitermate geschikt om je te onderscheiden van je concullega’s.

Voor een drogisterij is etalageverlichting minder van belang. De meeste drogisterijen hebben geen echte etalage waarin zij producten aanprijzen.

Verkoopgedeelte

De naam zegt het eigenlijk al. Het verkoopgedeelte is waar de klanten daadwerkelijk overgaan tot de aankoop van je producten. Bij een drogisterij zien we vaak dat het verkoopgedeelte wordt verlicht met wat killere sferen. Hierdoor krijgt je winkel een goedkopere uitstraling.

In een kledingwinkel wordt hier erg mee gespeeld. Bij kledingwinkels varieert de verlichting van licht naar donker. Hiermee kun je met de sfeer spelen wat het gedrag van je klanten beïnvloed.

Welke lichtkleur heb ik nodig voor mijn winkelverlichting?

Behalve de lichtsterkte is ook de lichtkleur belangrijk. Wanneer je dure merkproducten verkoopt, wil je niet een goedkope uitstraling hebben.

Bij kledingwinkels zien we vaak dat er wordt gespeeld met de lichtkleur. Zo springen sommige producten/stellingen er meer uit door een lichtere kleur te kiezen. Verder wordt in kledingwinkels vooral een warme lichtkleur gebruikt om een warmere sfeer uit te stralen. Dit zorgt ervoor dat je klanten zich thuis voelen.

In een drogisterij wordt veelal gebruik gemaakt van lichte kleuren (4000K). Dit is een bewuste keuze om hier wel voordeligheid uit te stralen. Bij een drogisterij is het namelijk minder van belang bepaalde producten in de schijnwerpers te zetten dan bij een kledingwinkel. Door betaalbaarheid uit te stralen zullen klanten eerder geneigd zijn over te gaan tot aankoop.

Welke CRI-waarde wordt het meest gebruikt bij winkelverlichting?

CRI-waarde (colour rendering index) geeft aan hoe goed kleuren op objecten worden weergegeven. Welke CRI-waarde we adviseren voor jouw winkel hangt af van de toepassing hiervan. Zo heb je in kledingwinkels een andere CRI-waarde nodig dan in een drogisterij.

Voor de kleding en voedselindustrie zijn zelfs speciale LED modules ontwikkeld. De LED modules voor kledingwinkels halen een nog hogere CRI (98) dan de reguliere led armaturen voor winkelverlichting (80-90) waardoor de kleuren van je kleding er nog echter uit komen.

Hoeveel bespaar ik door over te stappen naar LED winkelverlichting?

Door over te stappen op LED winkelverlichting bespaar je tot wel 70% op je energiekosten ten opzichte van traditionele verlichting. Dit komt onder andere door:

 • In winkels maakt de verlichting veel branduren (vaak 24 uur per dag).
 • LED verlichting is duurzamer dan traditionele verlichting.
 • LED winkelverlichting vereist minder onderhoud dan traditionele verlichting.
 • Je verdient snel de investering terug met LED winkelverlichting.

Omdat winkelverlichting over het algemeen dag en nacht brandt maakt het een enorm verschil in energiekosten wanneer je overstapt op LED verlichting. Wij verkopen al LED winkelverlichting vanaf 10W waar de meeste CDM verlichting al snel richting minimaal 50W gaat.

Wil jij weten hoe snel je je investering terugverdient door over te stappen op LED? Klik dan hier voor onze bespaarscan

Welke armaturen gebruik je bij winkelverlichting?

Bij winkelverlichting zien we twee soorten armaturen veelvuldig voorbijkomen: Spots en downlights maar ook railspots 3-fase.

 

LED spots en downlights

Het voordeel aan LED spots in je winkel is dat je bepaalde producten of stellingen extra kan aanlichten. Dit kan zowel als inbouwspot als in een 3-fase rail. Door te kiezen voor LED downlights kun je je algemene verlichting in de winkel regelen. Downlights hebben een gelijkmatige lichtverdeling verdeeld over het gehele winkeloppervlak.

LED railspots 3-fase

LED railspots 3-fase worden veelal gebruikt om product presentaties uit te lichten. Er zitten twee grote voordelen aan LED railspots 3-fase. Zo kun je je winkel in 3 gedeelten aansturen zodat je elke fase afzonderlijk kunt bedienen. Ook kun je LED railspots 3-fase overal in de spanningsrail bijplaatsen/verplaatsen om zo je licht nog beter te kunnen sturen.

Veel voorkomende armaturen in winkels

Hieronder volgen enkele armaturen die we veel zien terugkomen als winkelverlichting

Hulp nodig bij het realiseren van een perfecte
lichtoplossing voor je pand of ruimte?

Gerelateerde artikelen

22 november 2023

Black Friday bij Lichtunie!

Ontvang tijdens onze Black Friday actie 7,5% op iedere bestelling. Gebruik kortingscode BF!2023 en profiteer!

Lees artikel
26 oktober 2023

FitBit Inspire 3 actie!

Ontvang een Fitbit Inspire 3 cadeau bij bestelling van meer dan €2500,-! Bekijk de actiepagina voor alle voorwaarden.

Lees artikel
LED verlichting voor bedrijfshallen
16 oktober 2023

Slimme keuzes voor LED verlichting in je bedrijfshal of werkplaats

Ontdek de beste LED oplossing voor je bedrijfshal of werkplaats bij Lichtunie. Leer waar je op moet letten en welke LED-verlichting het meest geschikt is.

Lees artikel

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze kortingsacties, nieuwste producten en exclusieve aanbiedingen!

2 februari 2023

Lichtadvies voor kantoorverlichting

Licht heeft veel impact op sfeer en heeft daarbij ook effect op de stemming van mensen. Je bent op zoek naar kantoorverlichting en je wilt dat jouw collega’s fijn en energiek kunnen werken. Moet kantoorverlichting aan bepaalde eisen voldoen? En waar moet je nog meer rekening mee houden? Lichtunie legt uit.

Uitgangspunten verlichting voor kantoren

Op kantoor wordt gewerkt. Je wilt dat je collega’s zich energiek voelen en dat zij zich kunnen concentreren zonder zware ogen te krijgen. Verlichting heeft effect op het bioritme van mensen. Als het licht te warm is, maken mensen zich klaar om te ontspannen. Ook moet het licht zich gelijkmatig verspreiden. Je wilt natuurlijk niet dat het licht naast de werkplek opeens een stuk donkerder is. Wij leggen je uit waar kantoorverlichting nog meer aan moet voldoen.

Volgens de normering omtrent werkverlichting (NEN-EN12464-1) bestaat een werkplek uit drie gebieden:

 1. Het taakgebied: dit is de plek waar jouw collega’s daadwerkelijk aan het werk zijn. In een kantoor staan hier de bureaus met computers. Het taakgebied wordt vanaf het bureau gerekend: ongeveer 80 cm vanaf de grond. Op deze plek heb je minimaal 500 lux verlichting nodig. Verder heb je een gelijkmatigheid nodig van 0,6.
 2. De directe omgeving: dit gebied ligt 50 cm van het taakgebied af. Het licht mag hier minder fel zijn, maar het moet geen flink verschil zijn. Hier heb je 300 lux nodig en een gelijkmatigheid van 0,4.
 3. Het achtergrond gebied: dit gedeelte ligt buiten de directe omgeving van het taakgebied. Dit is de plek waar geen bureaus zijn en waar je dus bijvoorbeeld loopt. Hier heb je nog maar 100 lux nodig en een gelijkmatigheid van minimaal 0,1.

Heb je een wat kleiner kantoor of weet je niet goed hoe de verdeling ligt? Zorg er dan voor dat je elk gebied als een taakgebied beschouwt. Zo houdt je de focus en het energielevel hoog!

LED armaturen voor kantoor

Ben je van plan om nieuwe kantoorverlichting aan te schaffen? Overweeg dan ook zeker LED verlichting. Met LED lampen voor kantoor bespaar je flink op je energierekeningen en draag je tegelijkertijd bij aan een beter milieu. Daarbij is LED verlichting enorm veilig, wordt het niet heet en creëert het een gelijkmatig baken van licht. Welke LED verlichting kantoor vriendelijk is? Veelal wordt er gebruik gemaakt van LED panelen of LED downlights. Deze verspreiden helder maar zacht licht. En dat is weer fijn voor de ogen.

LED kantoorverlichting met UGR19

Niks vervelender als je voelt dat je met je ogen gaat knijpen of dat bepaald licht je slaperig maakt. Het is daarom belangrijk om LED lampen voor kantoor te kiezen met UGR19. De UGR-waarde geeft de mate van hinder aan. Er zijn diverse type inbouwarmaturen die een lage verblindingswaarde hebben. Bijvoorbeeld met een LED spiegeloptiek of met verdiepte cups. De meest toegepaste LED armaturen in kantoren zijn LED panelen.

LED panelen met UGR19 hebben een microprismatische afscherming. Deze afscherming breekt het licht en zorgt voor een lage directe verblinding. Op deze wijze heb je een hoger visueel comfort en wordt je niet gehinderd in je werkzaamheden.

Kantoorverlichting en kleurtemperatuur

De kleurtemperatuur van verlichting wordt altijd aangegeven in kelvin (K). Voor kantoorverlichting wordt veelal gebruik gemaakt van warm wit licht (3000K) of helder wit licht (4000K). Helder wit licht wordt tegenwoordig steeds vaker toegepast. Dit zorgt voor een betere concentratie bij werknemers gedurende de werkdag. Warm wit licht geeft een warme informele uitstraling.

CRI-waarde van verlichting op kantoor

Deze waarde geeft aan in hoeverre kleuren realistisch worden weergeven. In een kantoor moet de CRI-waarde minimaal 80 zijn. Dit betekent dat de kleurafwijking maximaal 20% is en je de kleuren zeer realistisch waarneemt. Houdt hier dus ook zeker rekening mee wanneer je LED lampen voor kantoor aanschaft. Vooral als kleur in je werk belangrijk is.

Veel voorkomende armaturen in kantoren

Hulp nodig bij het realiseren van een perfecte
lichtoplossing voor je pand of ruimte?

Gerelateerde artikelen

22 november 2023

Black Friday bij Lichtunie!

Ontvang tijdens onze Black Friday actie 7,5% op iedere bestelling. Gebruik kortingscode BF!2023 en profiteer!

Lees artikel
26 oktober 2023

FitBit Inspire 3 actie!

Ontvang een Fitbit Inspire 3 cadeau bij bestelling van meer dan €2500,-! Bekijk de actiepagina voor alle voorwaarden.

Lees artikel
LED verlichting voor bedrijfshallen
16 oktober 2023

Slimme keuzes voor LED verlichting in je bedrijfshal of werkplaats

Ontdek de beste LED oplossing voor je bedrijfshal of werkplaats bij Lichtunie. Leer waar je op moet letten en welke LED-verlichting het meest geschikt is.

Lees artikel

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze kortingsacties, nieuwste producten en exclusieve aanbiedingen!

2 augustus 2022

IP & IK Waarden

Wat zijn IP waarden?

Op verlichtingsproducten zoals armaturen staat vaak een IP waarde aangegeven, maar ook andere elektronische producten zoals bijvoorbeeld smartphones en beveiliging camera’s komt deze waarde te pas.

De IP staat voor International Protection rating maar word ook wel eens gelezen als Ingress Protection rating. Dit vertaald naar internationale beschermingswaarde. Deze laat zien hoe goed het product in kwestie beschermd/ beveiligd is tegen schade door gebruik in “vijandige omgevingen” en eventueel gevaar voor de gebruiker.

IP word altijd gevolgd door 2 cijfers, dit is de “rating” van de IP. Beide cijfers geven een andere rating aan.
Het 1e cijfer geeft aan hoe goed de bescherming tegen objecten/ voorwerpen bij aanraking of indringing.
Het 2e cijfer geeft aan hoe goed de bescherming tegen vocht is.

Zie onderstaande tabellen voor de volledige rating van alle cijfers en waar ze voor staan:

1e cijfer

IP        Bescherming tegen Betekenis
0 Geen bescherming
1 Grote voorwerpen Bescherming tegen toevallige aanraking met de hand, beschermd tegen indringen van vaste voorwerpen groter dan 50mm
2 Middelgrote voorwerpen Bescherming tegen aanraking met de vinger. Aanraakveilig enkel voor meetapparaten. Beschermd tegen indringen van vaste voorwerpen groter dan 12,5mm
3 Kleine voorwerpen Bescherming tegen aanraking met een werktuig. Aanraakveilig enkel voor meetapparaten. Beschermd tegen indringen van vaste voorwerpen groter dan 2,5mm
4 Spitse voorwerpen Bescherming tegen aanraking met een werktuig. Beschermd tegen aanraking met een draad. Beschermd tegen indringen van vaste voorwerpen groter dan 1mm
5 Stofbescherming Aanrakingsveilig doordat de behuizing geheel dicht is. Geen volledige bescherming tegen stof, maar wel voldoende om goede werking niet te hinderen
6 Stofvrij Aanrakingsveilig doordat de behuizing geheel dicht is. Volledige bescherming tegen stof

2e cijfer

IP   Klasse Betekenis
0 Geen bescherming
1 Drupdicht type I Geen schade indien onderheving aan vallende druppels
2 Drupdicht type II Geen schade indien onderheving aan vallende druppels op een 15° gekanteld apparaat.
3 Spatdicht Geen schade indien besproeid (10l/min) onder een hoek van -60° tot 60°
5 Plensdicht Geen schade indien besproeid (10 l/min) onder eender welke hoek
5 Sproeidicht Geen schade indien bespoten (12,5 l/min) onder eender welke hoek
6 Waterbestendig Geen waterindringing indien bespoten (100 l/min) onder eender welke hoek
7 Dompeldicht Geen waterindringing indien ondergedompeld (30 min op max 1m diepte)
8 Waterdicht Blijft bruikbaar onder water onder opgegeven omstandigheden
9 Vochtdicht Blijft bruikbaar bij een vochtigheidsgraad van meer dan 90% of besproeien onder hoge druk

IP waarden voor lampen en armaturen

Bij lampen en armaturen hebben is er over het algemeen vaak sprake van een bepaald rijtje IP waarden:

IP betekenis
IP20 Stofdicht
IP21 Drupwaterdicht
IP23 Regenwaterdicht
IP44 Spatwaterdicht (geschikt voor in bijvoorbeeld badkamers)
IP54 Spatwaterdicht en stofvrij
IP65 Beschermd tegen waterstralen
IP67 Stofdicht en beschermd tegen onderdompeling gedurende 30 minuten (Geschikt voor bijvoorbeeld badkuip of doucheruimtes
IP68 Stofdicht en beschermd tegen verblijf onderwater

Wat is IK waarde?

IK waarde is de manier voor het aangeven van de slagvastheid, en dus ook vandaalbestendigheid.
Deze waarde wordt weergegeven van IK00 – IK10, hoe hoger de cijfers hoe groter de slagvastheid.
De tabel hiernaast laat elke waarde zien en aan welke eisen het product voldoet om deze IK waarde te behalen.

IK:   Weerstand tegen: 
00 Geen weerstand
01 Schokken van 1,5J
02 Schokken van 0,2J
03 Schokken van 0,35J
04 Schokken van 0,5J
05 Schokken van 0,7J
06 Schokken van 1J
07 Schokken van 2J
08 Schokken van 5J (Glazen of polycarbonaat afgeschermd, beschermd tegen vandalisme)
09 Schokken van 10J
10 Schokken van 20J (vandaalbestendig gesloten armatuur)

Hulp nodig bij het realiseren van een perfecte
lichtoplossing voor je pand of ruimte?

Gerelateerde artikelen

22 november 2023

Black Friday bij Lichtunie!

Ontvang tijdens onze Black Friday actie 7,5% op iedere bestelling. Gebruik kortingscode BF!2023 en profiteer!

Lees artikel
26 oktober 2023

FitBit Inspire 3 actie!

Ontvang een Fitbit Inspire 3 cadeau bij bestelling van meer dan €2500,-! Bekijk de actiepagina voor alle voorwaarden.

Lees artikel
LED verlichting voor bedrijfshallen
16 oktober 2023

Slimme keuzes voor LED verlichting in je bedrijfshal of werkplaats

Ontdek de beste LED oplossing voor je bedrijfshal of werkplaats bij Lichtunie. Leer waar je op moet letten en welke LED-verlichting het meest geschikt is.

Lees artikel

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze kortingsacties, nieuwste producten en exclusieve aanbiedingen!

20 juli 2022

Hoeveel verlichting heb ik nodig in

Hoeveel licht is er nodig voor het verlichten van een kantoor, winkel, magazijn, gang of andere ruimte. Dat is onder andere afhankelijk van de functie, grootte en indeling van de ruimte. Elke ruimte en taak heeft een norm/eis die gehaald moet worden. Onderstaand vindt u een overzicht van de vereiste lux waardes per toepassing/ruimte.

Verlichtingseisen per ruimte

Algemene ruimtes

Type interieur, taak of activiteit EM [lux]
Entree ruimten 100
Lounges/zithoek 200
Ruimtes en gangen waar veel mensen lopen 100
Trappen, roltrappen en loopbanden 150
Laadbruggen en –perrons 150

Kantoren

Type taak of activiteit Em [lux]
Vullen, kopiëren, rondlopen enzovoorts 300
Schrijven, typen, lezen, data vervaardigen 500
Technisch tekenen 750
CAD werkstation 500
Conferentie- en vergaderruimtes 500
Receptiedesk 300
Archief 200

Retail

Type taak of activiteit Em [lux]
Retail 700
Kassa 500
Supermarkt 700
Kappers 500

Scholen

Type taak of activiteit Em [lux]
Peuterspeelzaal 300
Kleuterschool 300
Knutselgedeelte op kleuterschool 300
Klaslokalen, lerarenlokalen 300
Klaslokalen voor avondonderwijs 500
Klaslokalen voor volwassenenonderwijs 500
Leeszaal 500

Industrie

Voor de industrie is de lijst met activiteiten zeer lang, omdat de branche heel groot is. We zetten hieronder de vereiste lux waarde per type activiteit. De activiteit heeft wel betrekking tot de visuele inspanning.

Type taak of activiteit Em [lux]
Eenvoudige taak 300
Gemiddelde taak 500
Gemiddeld/moeilijke taak 750
Moeilijke taak 1000
Speciale taak 1500
Zeer inspannende taak 2000

Parkeren

Type taak of activiteit Em [lux]
In- en uitritten (overdag) 300
In – en uitritten (’s nachts) 75
Verkeersbelijningen 75
Parkeergebieden 75

UGR waarde

UGR is een afkorting voor Unified Glare Rating. Deze waarde word gebruikt om aan te geven in welke mate armaturen lichthinder in een ruimte veroorzaken vanuit de ooghoogte en kijkrichting van de gebruiker. Met lichthinder bedoelen we in dit geval verblinding. Deze verblinding kan op 2 manieren voorkomen namelijk directe en indirecte verblinding.

Directe verblinding spreekt voor zich, een lichtbron die direct in uw gezicht schijnt en hiermee voor verhindering zorgt. Bij indirecte verblinding hebben we het over de reflectie van het licht op een reflecterend oppervlak.

De UGR waarde is een manier van het meten van de richtlijnen die vastgelegd zijn in de norm NEN-EN 12464-1. Hoe hoger de UGR waarde op een armatuur des te groter de kans op verblinding zal zijn. De waardes van de meeste armaturen zullen tussen de 15-30 zitten. Een lage UGR waarde laat zien dat de lichtbron een kleine verblindingskans heeft.

Binnen de NEN-EN 12464-1 zijn voor de duidelijkheid een aantal minimale waardes voor verschillende ruimtes vastgezet. Zo kunt u makkelijk zien welke UGR waarde de lichtbron moet hebben voor uw doeleinde. De waardes per ruimte vind u hieronder.

ruimte UGR waarde
Gangen en verkeersruimten <28
Archief, trappen en liften <25
Balieruimtes <22
Kantoorruimtes <19
Tekenkamers <16

Hulp nodig bij het realiseren van een perfecte
lichtoplossing voor je pand of ruimte?

Gerelateerde artikelen

22 november 2023

Black Friday bij Lichtunie!

Ontvang tijdens onze Black Friday actie 7,5% op iedere bestelling. Gebruik kortingscode BF!2023 en profiteer!

Lees artikel
26 oktober 2023

FitBit Inspire 3 actie!

Ontvang een Fitbit Inspire 3 cadeau bij bestelling van meer dan €2500,-! Bekijk de actiepagina voor alle voorwaarden.

Lees artikel
LED verlichting voor bedrijfshallen
16 oktober 2023

Slimme keuzes voor LED verlichting in je bedrijfshal of werkplaats

Ontdek de beste LED oplossing voor je bedrijfshal of werkplaats bij Lichtunie. Leer waar je op moet letten en welke LED-verlichting het meest geschikt is.

Lees artikel

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze kortingsacties, nieuwste producten en exclusieve aanbiedingen!

4 juli 2022

Uitleg over de LB waarde

LED verlichting is overal te koop. Vanaf €25 euro koop je al een LED paneel. Terwijl ze ook te kopen zijn van over de € 100,-. Betaal je dan voor merk of voor de kwaliteit?

Levensduur van de LED’s

(LED) Lichtbronnen geven naarmate ze langer branden minder licht. Dit is ook zo bij armaturen met LED geïntegreerd. Er zijn soms grote verschillen tussen een lichtbron van het ene merk en het andere merk. Om de kwaliteit goed inzichtbaar te maken, gebruiken we de LB-normering. De LB waarde zegt namelijk veel over kwaliteit van de LED’s zelf.

L-waarde 

De L waarde gaat uit van van de lichtopbrengst die er nog over is aan het eind van de levensduur. Hoe hoger dit getal (uitgedrukt in procenten) is, hoe beter de kwaliteit van de lichtbron is.

Heeft een armatuur een levensduur van 50.000 branduren en er is een L waarde van 80, dan is er van de totale lichtopbrengst nog 80% over.

B-waarde 

De B waarde geeft aan hoeveel LED’s minder lichtopbrengst hebben van de overgebleven lichtopbrengst bij de L waarde. De B waarde gaat uit van het ergste, dus het kan lager uitvallen. Hoe lager de B waarde, hoe beter de kwaliteit is van de LED’s.

Aankoop LED verlichting

Kijk bij de aankoop van LED verlichting altijd naar de specificaties. Zeker voor verlichting binnen bedrijven is dit belangrijk. Aan verlichting zijn meerdere normen en eisen verbonden. Een armatuur wat nu binnen de normen valt, kan na een bepaalde tijd niet meer aan de normen voldoen.

Hulp nodig bij het realiseren van een perfecte
lichtoplossing voor je pand of ruimte?

Gerelateerde artikelen

22 november 2023

Black Friday bij Lichtunie!

Ontvang tijdens onze Black Friday actie 7,5% op iedere bestelling. Gebruik kortingscode BF!2023 en profiteer!

Lees artikel
26 oktober 2023

FitBit Inspire 3 actie!

Ontvang een Fitbit Inspire 3 cadeau bij bestelling van meer dan €2500,-! Bekijk de actiepagina voor alle voorwaarden.

Lees artikel
LED verlichting voor bedrijfshallen
16 oktober 2023

Slimme keuzes voor LED verlichting in je bedrijfshal of werkplaats

Ontdek de beste LED oplossing voor je bedrijfshal of werkplaats bij Lichtunie. Leer waar je op moet letten en welke LED-verlichting het meest geschikt is.

Lees artikel

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze kortingsacties, nieuwste producten en exclusieve aanbiedingen!

19 juni 2022

LED verlichting voor je galerij, trappenhuis of portiek

Goede verlichting voor je galerij of trappenhuis is heel belangrijk, voornamelijk als het donker is. Verlichting zorgt voor meer veiligheid en verkleint de kans op ongelukken. Bij veel appartementencomplexen is de traditionele verlichting verouderd of uitgevallen. Een goed moment om over te stappen op LED verlichting.

 

Waarom overstappen op LED verlichting

 • Met LED verlichting bespaar je tot 70% aan energiekosten
 • LED verlichting heeft een lange levensduur (> 50.000 branduren)
 • Minder onderhoudskosten

LED verlichting voor galerijen en trappenhuizen

De meest voorkomende verlichting in galerijen en trappenhuizen zijn plafondlampen of wandlampen. Deze ruimtes kunnen vochtig zijn, daarom raden we lampen aan die tenminste spatwaterdicht zijn (IP44 of hoger). Wil je een warme sfeer, kies dan voorlampen met 3000K (warm wit). Voor een frisse en heldere uitstraling kies je 4000K (koel wit). Dat LED verlichting zorgt voor een grote energiebesparing hadden we al gezegd. Door galerijverlichting of trapverlichting met bewegingssensor te gebruiken, brandt er alleen verlichting bij beweging. Zo bespaar je nog meer energie. Goed voor je portemonnee, maar ook voor het klimaat!

LED verlichting voor parkeergarages

Pas altijd vochtbestendige lampen toe in parkeergarages. Deze lampen zijn IP65 (stof en waterdicht) of hoger. Veel toegepaste lampen zijn waterdichte montagebalken. Omdat er weinig daglicht aanwezig is, raden we aan om lampen met koel wit licht (4000K). Bespaar extra energiekosten door lampen met bewegingssensor. In een parkeergarage is weinig beweging en hoeft verlichting niet altijd aan te staan.

Buitenverlichting

Donkere plekken geven je een onveilig gevoel. Zorg daarom dat buitengalerijen en de omgeving van het complex goed verlicht zijn. Breng extra buitenverlichting aan waar nodig, zoals bij donkere hoeken en in- & uitgangen. We raden aan om te kiezen voor wandlampen met een daglichtsensor of schemerschakelaar. Zo brandt de verlichting alleen in de donkere uren.

Resultaat Bespaarscan en Terugverdientijd met LED verlichting

BespaarScan

Wil je weten wat overstappen op LED verlichting voor effect heeft op de energiekosten? Maak dan gebruik van onze gratis BespaarScan. Hiermee krijg je inzicht in het energieverbruik van de huidige verlichting, de mogelijke energiebesparing met LED verlichting en de terugverdientijd van de investering.

Hulp nodig bij het realiseren van een perfecte
lichtoplossing voor je pand of ruimte?

Gerelateerde artikelen

22 november 2023

Black Friday bij Lichtunie!

Ontvang tijdens onze Black Friday actie 7,5% op iedere bestelling. Gebruik kortingscode BF!2023 en profiteer!

Lees artikel
26 oktober 2023

FitBit Inspire 3 actie!

Ontvang een Fitbit Inspire 3 cadeau bij bestelling van meer dan €2500,-! Bekijk de actiepagina voor alle voorwaarden.

Lees artikel
LED verlichting voor bedrijfshallen
16 oktober 2023

Slimme keuzes voor LED verlichting in je bedrijfshal of werkplaats

Ontdek de beste LED oplossing voor je bedrijfshal of werkplaats bij Lichtunie. Leer waar je op moet letten en welke LED-verlichting het meest geschikt is.

Lees artikel

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze kortingsacties, nieuwste producten en exclusieve aanbiedingen!

2 juni 2022

Kent u de voordelen van LED verlichting?

De 3 belangrijkste voordelen van LED verlichting op een rij

Als geen ander weten wij dat verlichting erg belangrijk is. Licht is sfeerbepalend voor elke ruimte en daarom is goede verlichting belangrijk voor uw klanten en medewerkers. In de afgelopen jaren is licht erg in ontwikkeling geweest en daarbij is LED verlichting sterk in opkomst gekomen. LED verlichting heeft weliswaar terrein moeten winnen, maar de voordelen van LED verlichting hebben ervoor gezorgd dat het inmiddels niet meer is weg te denken uit winkels, horecagelegenheden en bedrijven.

1. Energiebesparing

We noemden het hierboven al even, maar is energiebesparing één van de belangrijkste voordelen van LED verlichting. De LED lampen hebben de gloeilampen vervangen, en dat is dan ook de maatstaf waarmee we meten. Afhankelijk van het soort lamp, kunnen LED lampen een energiebesparing opleveren van 50%, en in sommige gevallen zelfs tot 90%.Dit voordeel is vooral interessant op locaties waar gedurende de hele dag de verlichting aan staat en waar veel lampen branden. Dit maakt LED verlichting zeer aantrekkelijk voor zakelijk gebruik, wat ons brengt bij het tweede voordeel.

2. Langere levensduur

Ondanks dat de lampen duurder zijn om aan te schaffen dan gloeilampen, gaan LED lampen vele malen langer mee. Deze lampen zijn sterker dan reguliere lampen, waardoor ze tegen een stootje kunnen. LED lampen worden daarnaast ook niet warm. De lamp heeft daardoor minder te lijden bij langdurig gebruik. Dit alles compenseert de hogere aankoopprijs ruimschoots.

3. Warm licht

Ondanks dat LED lampen niet warm worden, geven ze wel warm licht. Hierdoor is het mogelijk om een prettige sfeer te creëren, waarin mensen zich op hun gemak voelen. Het warme licht dat deze lampen uitstralen is uitermate geschikt voor het uitlichten van bijvoorbeeld producten of bepaalde locaties in uw pand. Verlichting draagt ook sterk bij aan de gemoedstoestand van mensen die zich in het licht bevinden, daarom is LED verlichting zo populair in winkels en horecagelegenheden. De lampen zijn in verschillende kleuren en voor diverse toepassingen verkrijgbaar, waardoor voor vrijwel elke toepassing geschikte LED verlichting te vinden is.

Een bewuste keuze

LED verlichting biedt nog meer voordelen. Zo zijn LED lampen in diverse varianten verkrijgbaar, en zijn ze niet alleen maar goed ter vervanging van gloei- of spaarlampen. LED lampen zijn namelijk ook een uitstekend alternatief voor TL verlichting, waarbij alle bovenstaande voordelen eveneens van toepassing zijn. In grote gebouwen, waarin veel verlichting nodig is, is er nog één zeer belangrijk voordeel, namelijk LED verlichting is milieuvriendelijker dan andere verlichting. De lange levensduur, de energiebesparing en het gebruik van recyclebare materialen maken dat het toepassen van LED verlichting niet alleen een bewuste keuze is voor uw eigen portemonnee, maar ook voor het milieu. Al deze voordelen samen tonen aan dat deze verlichting de beste keuze is voor elke zakelijke toepassing.

Hulp nodig bij het realiseren van een perfecte
lichtoplossing voor je pand of ruimte?

Gerelateerde artikelen

22 november 2023

Black Friday bij Lichtunie!

Ontvang tijdens onze Black Friday actie 7,5% op iedere bestelling. Gebruik kortingscode BF!2023 en profiteer!

Lees artikel
26 oktober 2023

FitBit Inspire 3 actie!

Ontvang een Fitbit Inspire 3 cadeau bij bestelling van meer dan €2500,-! Bekijk de actiepagina voor alle voorwaarden.

Lees artikel
LED verlichting voor bedrijfshallen
16 oktober 2023

Slimme keuzes voor LED verlichting in je bedrijfshal of werkplaats

Ontdek de beste LED oplossing voor je bedrijfshal of werkplaats bij Lichtunie. Leer waar je op moet letten en welke LED-verlichting het meest geschikt is.

Lees artikel

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze kortingsacties, nieuwste producten en exclusieve aanbiedingen!

26 maart 2022

Verwijderingsbijdrage

Op verschillende artikelen op onze site zijn verwijderingsbijdrage van toepassing. Dit zijn kosten om artikelen zodanig te kunnen verwerken zodat ze het milieu zo min mogelijk belasten. De kosten voor bepaalde artikel groepen zijn als volgt.

Verwijderingsbijdrage lampen 2023:

 • LED lampen: € 0,03 per lamp
 • Spaar- en gasontladingslampen: € 0,14 per lamp
 • TL en CFL lampen: € 0,14 per lamp

Gloeilampen en halogeenlampen zijn een uitzondering. Hier worden geen verwijderingsbijdrage voor gerekend.

Verwijderingsbijdrage armaturen:

 • Armaturen lichter dan 750 gram: € 0,03 per armatuur
 • Armaturen zwaarder dan 750 gram: € 0,16 per armatuur

De prijzen bij ons op de website zijn weergegeven excl. de verwijderingsbijdrage.

Hulp nodig bij het realiseren van een perfecte
lichtoplossing voor je pand of ruimte?

Gerelateerde artikelen

22 november 2023

Black Friday bij Lichtunie!

Ontvang tijdens onze Black Friday actie 7,5% op iedere bestelling. Gebruik kortingscode BF!2023 en profiteer!

Lees artikel
26 oktober 2023

FitBit Inspire 3 actie!

Ontvang een Fitbit Inspire 3 cadeau bij bestelling van meer dan €2500,-! Bekijk de actiepagina voor alle voorwaarden.

Lees artikel
LED verlichting voor bedrijfshallen
16 oktober 2023

Slimme keuzes voor LED verlichting in je bedrijfshal of werkplaats

Ontdek de beste LED oplossing voor je bedrijfshal of werkplaats bij Lichtunie. Leer waar je op moet letten en welke LED-verlichting het meest geschikt is.

Lees artikel

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze kortingsacties, nieuwste producten en exclusieve aanbiedingen!