• Al ruim 40 jaar kennis in licht
  • Gratis verzending vanaf  €125 excl btw
  • Uitsluitend kwaliteit verlichting
2 februari 2023

Lichtadvies voor kantoorverlichting

Licht heeft veel impact op sfeer en heeft daarbij ook effect op de stemming van mensen. Je bent op zoek naar kantoorverlichting en je wilt dat jouw collega’s fijn en energiek kunnen werken. Moet kantoorverlichting aan bepaalde eisen voldoen? En waar moet je nog meer rekening mee houden? Lichtunie legt uit.

Uitgangspunten verlichting voor kantoren

Op kantoor wordt gewerkt. Je wilt dat je collega’s zich energiek voelen en dat zij zich kunnen concentreren zonder zware ogen te krijgen. Verlichting heeft effect op het bioritme van mensen. Als het licht te warm is, maken mensen zich klaar om te ontspannen. Ook moet het licht zich gelijkmatig verspreiden. Je wilt natuurlijk niet dat het licht naast de werkplek opeens een stuk donkerder is. Wij leggen je uit waar kantoorverlichting nog meer aan moet voldoen.

Volgens de normering omtrent werkverlichting (NEN-EN12464-1) bestaat een werkplek uit drie gebieden:

  1. Het taakgebied: dit is de plek waar jouw collega’s daadwerkelijk aan het werk zijn. In een kantoor staan hier de bureaus met computers. Het taakgebied wordt vanaf het bureau gerekend: ongeveer 80 cm vanaf de grond. Op deze plek heb je minimaal 500 lux verlichting nodig. Verder heb je een gelijkmatigheid nodig van 0,6.
  2. De directe omgeving: dit gebied ligt 50 cm van het taakgebied af. Het licht mag hier minder fel zijn, maar het moet geen flink verschil zijn. Hier heb je 300 lux nodig en een gelijkmatigheid van 0,4.
  3. Het achtergrond gebied: dit gedeelte ligt buiten de directe omgeving van het taakgebied. Dit is de plek waar geen bureaus zijn en waar je dus bijvoorbeeld loopt. Hier heb je nog maar 100 lux nodig en een gelijkmatigheid van minimaal 0,1.

Heb je een wat kleiner kantoor of weet je niet goed hoe de verdeling ligt? Zorg er dan voor dat je elk gebied als een taakgebied beschouwt. Zo houdt je de focus en het energielevel hoog!

LED armaturen voor kantoor

Ben je van plan om nieuwe kantoorverlichting aan te schaffen? Overweeg dan ook zeker LED verlichting. Met LED lampen voor kantoor bespaar je flink op je energierekeningen en draag je tegelijkertijd bij aan een beter milieu. Daarbij is LED verlichting enorm veilig, wordt het niet heet en creëert het een gelijkmatig baken van licht. Welke LED verlichting kantoor vriendelijk is? Veelal wordt er gebruik gemaakt van LED panelen of LED downlights. Deze verspreiden helder maar zacht licht. En dat is weer fijn voor de ogen.

LED kantoorverlichting met UGR19

Niks vervelender als je voelt dat je met je ogen gaat knijpen of dat bepaald licht je slaperig maakt. Het is daarom belangrijk om LED lampen voor kantoor te kiezen met UGR19. De UGR-waarde geeft de mate van hinder aan. Er zijn diverse type inbouwarmaturen die een lage verblindingswaarde hebben. Bijvoorbeeld met een LED spiegeloptiek of met verdiepte cups. De meest toegepaste LED armaturen in kantoren zijn LED panelen.

LED panelen met UGR19 hebben een microprismatische afscherming. Deze afscherming breekt het licht en zorgt voor een lage directe verblinding. Op deze wijze heb je een hoger visueel comfort en wordt je niet gehinderd in je werkzaamheden.

Kantoorverlichting en kleurtemperatuur

De kleurtemperatuur van verlichting wordt altijd aangegeven in kelvin (K). Voor kantoorverlichting wordt veelal gebruik gemaakt van warm wit licht (3000K) of helder wit licht (4000K). Helder wit licht wordt tegenwoordig steeds vaker toegepast. Dit zorgt voor een betere concentratie bij werknemers gedurende de werkdag. Warm wit licht geeft een warme informele uitstraling.

CRI-waarde van verlichting op kantoor

Deze waarde geeft aan in hoeverre kleuren realistisch worden weergeven. In een kantoor moet de CRI-waarde minimaal 80 zijn. Dit betekent dat de kleurafwijking maximaal 20% is en je de kleuren zeer realistisch waarneemt. Houdt hier dus ook zeker rekening mee wanneer je LED lampen voor kantoor aanschaft. Vooral als kleur in je werk belangrijk is.

Veel voorkomende armaturen in kantoren

Hulp nodig bij het realiseren van een perfecte
lichtoplossing voor uw pand of ruimte?

Gerelateerde artikelen

14 september 2023

Verlichting en het PKVW (Politie Keurmerk Veilig Wonen)

De letters PKVW staan voor PolitieKeurmerk Veilig Wonen. Dit is een keurmerk die in de jaren 90 in het leven geroepen is om de toenemende inbraakcijfers enigszins terug te dringen.
Lees artikel
30 augustus 2023

TL in de ban, stap over op LED!

Vanaf 24 augustus 2023 is de productie en import gestopt van de traditionele TL-buizen (T5 en T8 fluorescentielampen).

Lees artikel
19 april 2023

Welke lampvoet heb ik nodig?

Bekijk ons overzicht met lampvoeten en vind in een handomdraai de juiste LED lamp.

Lees artikel

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze kortingsacties, nieuwste producten en exclusieve aanbiedingen!

 

Ontvang tijdelijk 5% korting op je volgende bestelling bij inschrijving van onze nieuwsbrief.