Kosten besparen met LED

Dezelfde kwaliteit, minder kosten. Oftewel, ideaal voor uw kantoor, woning, winkel, of andere te verlichten ruimte. Met LED verlichting bespaart u meer op energiekosten in verhouding tot traditionele verlichting. De investering in LED is groter, echter ook rendabeler. Het technische verhaal van LED laten we voor het gemak achterwege. Op deze pagina zullen we u informatie bieden over de voordelen van LED, de typen, en hoe u kunt berekenen welke lamp de juiste is voor u, ze lijken tenslotte allemaal op elkaar.

Stap over en bespaar met LED lampen
Besparen met LED lampen

Bespaar tot 80% met LED

LED lampen hebben een langere levensduur, een hogere licht output per wattage en een lager energie verbruik. Dit alles zorgt ervoor dat u tot wel 80% energie besparen.

Langere levensduur

LED lampen hebben een levens duur die 20 tot 25 keer langer is als hun voorgangers. Hierdoor gaan ze vanzelfsprekend langer mee. Ze zijn dus wel wat duurder in aanschaf maar dienen minder vaak vervangen te worden.

Hogere lichtoutput per wattage

LED lampen hebben een hogere lichtoutput per wattage. Dit houdt in dat ze minder wattage nodig hebben om de zelfde hoeveelheid licht te produceren. Zo kan een LED van 3,5W bijvoorbeeld al een hallogeenlamp van 25W vervangen.

Lager energieverbruik

Mede doordat een LED lamp dus minder wattage gebruikt voor dezelfde resultaten verbruikt een LED lamp dus ook minder energie. Als resultaat kunt u door middel van LED uw elektriciteitsrekening verminderen tot wel 30% minder per maand.

Soorten LED

Sinds dat de LED lamp is geïntroduceerd heeft de ontwikkeling niet stil gestaan en is het aantal soorten LED lampen en de kwaliteit van de lampen er hard op vooruit gegaan. Inmiddels kunnen LED lampen voor vele toepassingen al gebruikt worden en zien we het op steeds meer plekken tevoorschijn komen. Van binnen tot buitenverlichting, in auto’s en winkels.

Verschil tussen traditionele armaturen en LED armaturen

Een armatuur is de draagconstructie voor één of meerdere lichtbronnen. oftewel de constructie waar u uw lamp in plaatst. Deze komen in verschillende soorten, maten en vormen en er is een best wel belangrijk verschil tussen traditionele armaturen en LED armaturen. Het is namelijk zo dat als de lamp in uw traditionele armatuur het begeeft u deze eruit haalt, een nieuwe lamp terug zet en u kunt er weer tegen aan. Bij LED armaturen is dit helaas niet zo simpel. Op het moment dat een LED armatuur het begeeft zal u het hele armatuur inclusief de LED module moeten vervangen. Dit is natuurlijk geen ideale situatie.

Uiteraard kunt u een LED armatuur gebruiken maar dit is voor een thuis situatie bijvoorbeeld niet ideaal. U bent dan beter af door een traditioneel armatuur aan te schaffen en hier een losse bijpassende LED lamp in te plaatsen. Indien de lamp dan aan zijn einde komt kunt u simpelweg alleen de lamp zelf vervangen zonder dat u het hele armatuur hoeft te vervangen.

Daar in tegen is het voor winkels weer beter om LED armaturen te gebruiken. Dit is omdat er in winkels vaak gebruik word gemaakt van grote armaturen met grotere lampen en deze lampen zijn niet los verkrijgbaar in een LED variant.

Losse LED lampen

Losse LED lampen komen tegenwoordig in alle soorten en maten. Hierdoor heeft u een ruime keuze wanneer u besluit uw lampen te vervangen. Zo hebben wij bij Lichtunie onder anderen E14 & E27 en GU 10 LED lampen maar ook LED TL buizen, R7, PL lampen, HID lampen en meer.

Assortiment Losse LED lampen

LED armaturen

Veel LED armaturen worden geleverd met ingebouwde LED module en LED driver. Uiteraard heeft Lichtunie een ruim assortiment LED armaturen. U heeft de keuze uit onder anderen LED downlighters, LED inlegarmaturen, LED panels, LED inbouwspots,  LED railspots, LED waterdichte armatren en noodverlichting

Assortiment LED armaturen

Waar let u op bij het vergelijken van LED en traditionele verlichting

Zoals u inmiddels misschien al begrepen heeft kunt u door middel van het verwisselen van uw traditionele verlichting met LED goed besparen. Daarbij komt kijken dat de laatste jaren LED lampen in prijs omlaag zijn gegaan en in meerdere vormen en maten te verkrijgen zijn. Hierdoor is de keuze gegroeid maar meer keuze maakt het ook moeilijker om te kiezen.

Bij het kiezen van de juiste vervangende LED lamp is het belangrijk om op de lichtoutput te letten uiteindelijk wilt u immers een gelijkwaardige hoeveelheid licht. De eenheid van lichtopbrengst noemen we lumen (Lm), elke lichtbron heeft een bepaalde lumenstroom. Op deze manier kunt u relatief simpel bepalen of de licht output van uw huidige armatuur gelijkwaardig is aan de lichtoutput van de LED armatuur. Let wel op: De lumenstroom alleen zegt niks over de efficiëntie van de lichtbron, deze word uitgedrukt in Lumen per wattage (Lumenoutput/ wattage).

Bereken de terugverdientijd van uw investering

Aan het eind van deze blog aan gekomen bent u misschien aan het overwegen om te kiezen voor energiezuinige verlichting. Maar u vraagt zich af of de investering zich wel terug verdient of komen er kosten bij? En hoe lang duurt het voor dat u uw investering eruit heeft gehaald.

Uiteraard moet een investering in LED verlichting rendabel zijn. Aanschafkosten en terugverdientijd spelen hierbij een grote rol. Zoals we hebben geleerd zijn de aanschafkosten van LED lampen aanzienlijk hoger dan die van traditionele verlichting. Daar in tegen is het ook zo dat LED lampen een lagere gebruikskosten en een langere levensduur hebben. Dit zorgt op zijn beurt weer voor lagere vervangingskosten. Ook hebben LED armaturen en lampen een lager wattage waardoor de energie kosten omlaag gaan.

Door de totale kosten, dus de gebruikskosten + de aanschafkosten van traditionele verlichting en LED verlichting te vergelijken kunt u de terugverdientijd berekenen. Uiteraard hoeft u dit niet zelf te doen, Lichtunie helpt u hier een handje mee door middel van een gratis tool waarmee u dit allemaal kunt berekenen. Hieronder vindt u de mogelijkheid om een Excel bestand te downloaden waarmee u alles te weten komt wat betreft besparing. Komt u er toch nog niet uit? Geen zorgen, Lichtunie heeft lichttechnische adviseurs die u van het juiste advies kunnen voorzien.

Download –   Bereken terugverdientijd

Hieboven ziet u een voorbeeld van investering en besparing.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang onze laatste acties en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.