• Al ruim 40 jaar kennis in licht
  • Gratis verzending vanaf  €125 excl btw
  • Uitsluitend kwaliteit verlichting
18 december 2022

Alle lichtspecificaties op een rij

Lumen of candela kleur 830 of 3000 Kelvin? Hoe zat het nu ook al weer. Lichtunie zet alle lichtspecficaties op een rijtje en verteld de grootste verschillen tussen lichtspecificaties. Fijn toch? Zo maken we het u gemakkelijk. Alvast de onderwerpen op een rijtje:

  • Wattage
  • Kleurtemperatuur
  • Kleurweergave (CRI)
  • Luminantie
  • Lumen
  • Lux 
  • Waaraan herkent u de kleurweergave en de kleurtemperatuur bij Philips lampen
  • UGR waarde
  • Lampvoet

Wattage

Het wattage van een lichtbron is een veel voorkomend begrip en hiermee worden lichtbronnen in de meeste gevallen vergeleken. Het wattage is een indicatie die aangeeft hoeveel stroom de lichtbron verbruikt om te kunnen branden. Het stroomverbruik tussen verschillende lichtbronnen verschilt vaak erg veel.

Toen de lampen vroeger nog niet zo ver ontwikeld zijn als nu, gebruikten men veel gloeilampen. Deze gaven voor 5% licht. Het overige verbruik is warmte, zeer inefficiënt. Waar een gloeilamp van 60W 806 lumen geeft, heeft een LED lamp tegenwoordig +/- 6W nodig om dezelfde hoeveelheid licht te geven.

nieuwssingle-titel-img-2-groenendijk-licht

Kleurtemperaturen

Gevoelsindicatie kleurtemperatuur (graden Kelvin)
Zeer warm wit <2700 kelvin
Warm wit 3000 kelvin
Koel wit 4000 kelvin
Daglicht >6500 kelvin

Kleurweergave (CRI waarde)

De kleurtemperatuur van verlichting is een belangrijk onderdeel voor de juiste kleurervaring. Maar de werkelijke kleurbeleving hangt niet alleen af van de kleurtemperatuur, maar ook van de kleurweergavekwaliteit van de lichtbron, die onafhankelijk is van de temperatuur. De kleurweergave index (ook wel CRI genoemd) is cruciaal bij de keuze van verlichting, waarbij 100 de beste kleurweergave aangeeft, vergelijkbaar met zonlicht. Lichtbronnen met een CRI van 80-90 zijn geschikt voor omgevingen (zoals kantoren) waar goede kleurweergave belangrijk is, maar niet doorslaggevend. Bij een CRI lager dan 80 is de kleurweergave matig tot slecht, passend voor locaties waar kleurgetrouwheid minder van belang is. Bijvoorbeeld, een CRI van 60 is onvoldoende voor winkelverlichting, maar volstaat voor functionele buitenverlichting.

Houd rekening bij het kiezen van verlichting dat de lichtbron de juiste CRI waarde heeft. Werk je veel met kleuren? Dan is een CRI van 90 of hoger aan te raden.

CRI hoog en laag 416x365

Luminantie

Luminantie ‘L’ is de hoeveelheid licht die door een oppervlak wordt uitgestraald of weerkaatst. De grootheid wordt uitgedrukt in Candela per vierkante meter en is sterk afhankelijk van de doorlaatbaarheid en reflectie van het oppervlak.

Lumen-bij-lichtspecificaties-416x365

Lumen

Lichtopbrengst die de algemene ruimte word ingestuurd. Voorbeelden zijn: TL lampen en gloeilampen. Lampen kunnen worden uitgedrukt in lumen of candela.
Bij lumen word gesproken van rondom licht, dit houd in dat het licht ongestuurd is.
Bij candela spreken we van gestuurd licht in graden.

De lichtopbrengst van een lichtbron word aangeduid in lumen. Het is de hoeveelheid licht dat een lichtbron in verschillende richtingen uitstraalt per seconde. Elke lichtbron heeft zijn eigen waarde. In de tabel kunt u zien hoe het aantal lumen kan worden vergeleken met het wattage van een gloeilamp.

Lux

De hoeveelheid licht die op een bepaalde hoogte op een object wordt gemeten. Uiteindelijk gaat het bij lampen om de luxwaarde. De afstand van de lamp naar het object en de kracht van de lichtbron (het aantal) is bepalend hoeveel LUX we hebben op bijvoorbeeld ons bureau.

Luxwaardes worden berekend in speciale software programma’s als Dialux of Relux. Met luxmeters kan je metingen uitvoeren hoeveel lux er daadwerkelijk word gehaald.

Unified Glare Rating (UGR)

Het Unified Glare Rating – systeem is een systeem dat aangeeft tot in hoeverre er sprake is van lichthinder/ verblinding. De gemiddelde UGR waarde ligt tussen de 15 tot 30, hoe lager de waarde hoe minder de verblinding is en hoe hoger de waarde hoe meer sprake er is van verblinding. Een waarde die lager is dan 10 betekent dat er geen sprake is van verblinding. Het hebben van de juiste waarde is wel degelijk van belang want dit heeft ook invloed op de productiviteit en het functioneren van mensen. Het is van belang dat het licht helder genoeg is voor de werkzaamheden die de persoon in kwestie moet uitvoeren maar mag niet zorgen voor verblinding/ hindering.

In de NEN-EN 12464-1 zijn voor verschillende soorten ruimtes vastgelegd wat de maximale UGR-waarde mag zijn. Hieronder vind u een aantal van deze UGR-waarden aangegeven door de NEN-EN 12464-1.

ruimte UGR waarde
Tekenkamers UGR <16
Kantoren UGR <19
Entree ruimten UGR <22
Opslagruimten, archieven, trappen en liften UGR <25
Gangen en verkeersruimten UGR <28

Factoren die een rol spelen in het bepalen van de UGR waarde

  • Vorm en grootte van de ruimte.
  • Oppervlaktehelderheid (luminantie) van de wanden, het plafond, de vloer en andere grote oppervlakten.
  • Verdeling van de armaturen over de ruimte.
  • Type armatuur en de afscherming.
  • De positie van de waarnemer.

Welke lampvoeten zijn er allemaal

Hulp nodig bij het realiseren van een perfecte
lichtoplossing voor je pand of ruimte?

Gerelateerde artikelen

1 april 2024

EK 2024 actie bij Lichtunie

Ontvang een Adidas EURO24 trainingsbal cadeau bij bestelling van meer dan €2500,-! Bekijk de actiepagina voor alle voorwaarden.

Lees artikel
19 maart 2024

Compatibiliteitslijsten Philips en Ledvance

Wanneer je overstapt van traditionele verlichting naar LED verlichting zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden. Zo is het verstandig om te kijken of de nieuwe lampen compatibel zijn met je huidige voorschakelapparaat.

Lees artikel
13 maart 2024

Kies de duurzame oplossing voor Osram Dulux en Philips PL lampen!

Sinds september 2023 worden compacte fluorescentielampen (CFL), ook bekend als Dulux/PL-lampen, niet langer geproduceerd. Hoewel deze lampen nog steeds verkocht mogen worden, geldt hiervoor het principe ‘op is op’. Helaas zien we dat de beschikbare voorraad langzaam afneemt, op den duur zullen deze zelfs helemaal niet meer te verkrijgen zijn.

Lees artikel

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze kortingsacties, nieuwste producten en exclusieve aanbiedingen!