Wat is de beste winkelverlichting?

Winkelend publiek wordt niet alleen aangetrokken door het assortiment in een winkel. De juiste sfeer is sterk bepalend voor of een klant uw winkel inloopt. Winkelverlichting is daarom een belangrijk punt van aandacht voor elke winkelier. Niet alleen het soort verlichting, maar ook de plaatsing van het licht en het uitlichten van producten zijn van groot belang. Maar waar moet u op letten bij het verlichten van uw winkel? Neem de volgende drie punten als uitgangspunt:

  • Uw doelgroep
  • De locatie van uw winkel
  • De inrichting en het assortiment

Al deze punten lijken vanzelfsprekend. Toch heeft het bij veel winkeliers nog niet het juiste effect. We leggen u uit hoe u aan de hand van deze en andere factoren de beste winkelverlichting voor uw winkel kiest.

De beste winkelverlichting voor uw winkel

In veel gevallen wordt ervan uitgegaan dat het assortiment uitstraalt voor welke doelgroep een winkel bestemd is. Niets is echter minder waar. De doelgroep wordt namelijk aangetrokken door de presentatie van het assortiment. De winkelverlichting speelt daarbij een sterke rol. Niet alleen zijn het soort verlichting en de strategische plaatsing ervan bepalend, maar ook de kleur en warmte ervan. Helderheid is daarnaast belangrijk, zodat de details van een product goed zichtbaar zijn.

Jongeren zijn gevoelig voor ander licht dan volwassenen. Een belangrijk doel van winkelverlichting is klanten ertoe aanzetten om uw winkel in te gaan en het assortiment te ontdekken. Ongeacht wie uw doelgroep ook is. De beste winkelverlichting begint daarom al bij de voordeur. Zorg voor de juiste verlichting op de juiste plek, door uw hele winkel. Van de etalage en de ingang van uw winkel tot de verlichting achterin de zaak; we helpen u een handje op weg.

Tips voor de optimale winkelverlichting

Om klanten ertoe aan te zetten om uw winkel te bezoeken, is winkelverlichting dus erg belangrijk. Maak daarom een strategisch lichtplan, waarin u bovenstaande punten uitwerkt. Kies bijvoorbeeld voor LED verlichting. Dat is licht dat ervoor is ontwikkeld om kleding en andere non-food artikelen uit te lichten. Maar er is ook verlichting beschikbaar die zich specifiek richt op het goed verlichten van voedsel. Kies de verlichting die past bij uw producten, zodat uw assortiment zo aantrekkelijk mogelijk wordt gepresenteerd. Goede verlichting bij de ingang is belangrijk om uw klanten te laten weten dat u open bent. Gebruik daarnaast over de lengte van de winkel 1 of 3 fase rails, met daaraan verplaatsbare armaturen. Dit scheelt u het aanleggen van aansluitpunten en biedt de mogelijkheid om flexibel met uw verlichting om te gaan. Breng achterin de winkel extra verlichting aan, bijvoorbeeld met LED inbouwspots en downlights. Dit nodigt uw klanten uit om niet alleen voorin de winkel te blijven, maar ook achterin het assortiment te ontdekken. Winkelverlichting is dus niet iets om licht over te denken.