Wat is een gloeilamp?

De gloeilamp, wie kent hem niet. De lamp zoals we hem uit de stripboekjes kennen wanneer iemand een goed idee heeft, de lamp die tot op heden nog steeds veel word gebruikt. Maar wat is een gloeilamp precies? U heeft vast wel een gloeilamp gezien en dan valt op dat een gloeilamp simpel gezegd uit drie onderdelen bestaat, de fitting (voet), het gloeidraad en het glas om het gloeidraad heen.

Techniek

De fitting is het voetje onder de glazen bol, deze is verbonden met het gloeidraad en zorgt ervoor dat de lamp stroom krijgt via het stroomnet wanneer u de lamp aansluit. Fittingen komen in velen vormen en maten maar de meest bekende zijn de E14 en E27 fittingen.

Philips gloeilamp standaard kogel E14
Philips gloeilamp nachtlamp E27 gloeilamp

Het gloeidraad is het draadje dat u in de gloeilamp ziet. Het gloeidraad is gemaakt van Wolfraam, dit is een overgangsmetaal dat een zeer hoge smelttemperatuur heeft. Ook word voor gloeidraad koolstof of andere metalen zoals platina of osmium gebruikt. Wanneer u de gloeilamp inschakelt loopt er stroom door het gloeidraad heen, dit zorgt ervoor dat het warm word en gaat gloeien, hier komt het licht vandaan. De glazen bol zit om het gloeidraad heen om het te beschermen tegen verbranden. Zodra het gloeidraad in aanraking komt met zuurstof zal het namelijk doorbranden vlak na het inschakelen. In de bol van een gloeilamp zit dan ook geen zuurstof. Gloeilampen werden eerst vacuüm gemaakt, maar later werd ontdekt dat door de lampen met argon gas te vullen er een helderder licht ontstaat en de lamp ook langer mee gaat. Daarnaast helpt argon gas ook tegen de verdamping van het materiaal van de gloeidraad. Het gas zorgt ervoor dat dit proces word verminderd en de binnenkant minder beslaat, op deze manier blijft het licht langer zijn volledige helderheid houden.

Leuk weetje

De gemiddelde levensduur van een gloeilamp is 1000 tot 2000 uur, dit kan altijd langer zijn. Maar wist u dat er een gloeilamp is in een brandweerkazerne in Livermore (VS) die al sinds 1901 brand. Hij is slechts 1 keer even uit geweest om naar een nieuwe centrale verhuisd te worden en brand op een eigen stroomvoorziening van 120 volt.

Waarom nog een gloeilamp

Nu zal u vast denken, “maar als LED al bestaat, waarom zou ik nog een gloeilamp willen kopen”.

Gloeilampen zijn zeer goedkoop in aanschaf. Daarnaast kunnen gloeilampen ook gedimd worden en zijn er meerdere keuzes in lichtkleuren namelijk helder, warm wit en flame. Ook geeft de gloeilamp direct bij het inschakelen al licht.

Maar een van de beste kwaliteiten van een gloeilamp is zijn hoge kleurweergave. Dit word gemeten en verwoord als Ra waarde. Hoe hoger de Ra waarde van een lamp hoe betere kleurweergave de lamp heeft. Kleurweergave zorgt een deel voor de kleurbeleving. Een gloeilamp heeft een Ra van 100, dit houdt dus in dat een gloeilamp zijn kleurweergave vergelijkbaar is aan die van de zon.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang onze laatste acties en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

    [/col] [/row]